Kirja-arvio: Päiväkirjaklubi antaa luvan kurkkia vieraiden ihmisten nuoruusvuosien pelkoihin ja unelmiin - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Arvostelut

Kirja-arvio: Päiväkirjaklubi antaa luvan kurkkia vieraiden ihmisten nuoruusvuosien pelkoihin ja unelmiin

Päiväkirjaotteiden humoristisuus ja koskettavuus perustuu siihen, että ne on aikoinaan laadittu aivan vakavissaan.
Eeva Vekki & Risto K. Järvinen (toim.): Päiväkirjaklubi. 365 sivua. Nemo.

Yksi viime vuosien hersyvimmistä ilmiöistä on ollut päiväkirjaklubit, joissa tavalliset ihmiset nousevat estradille lukeakseen otteita vanhoista päiväkirjoistaan. Etenkin nuoruusvuosina kirjoitetuissa vuodatuksissa on niin paljon vakavaa uhoa ja maailman suurimpia tunteita, että tekstien lukeminen ääneen tuottaa aivan uudenlaista huumoriarvoa.

Tänä syksynä ilmestyneessä Päiväklubi-kirjassa toisten vanhoja muisteluita pääsee lukemaan itse luvan kanssa. Eeva Vekin ja Risto K. Järvisen kokoamassa kirjassa kymmenet ihmiset raottavat pikkuisin lukoin suljettuja päiväkirjojaan.

Mukana on lisäksi kokoelma hyvin vakavalla otteella kirjoitettuja runoja pöytälaatikkokirjoittajilta.

Päiväkirjamerkintöjen viehätys on niiden samaistuttavuudessa.

Rosoiset tekstit kuljettavat ajatukset niihin teinivuosiin, kun kukaan ei tuntunut oikeasti ymmärtävän ja maailma tarjosi omalle polulle vain esteitä.

Toisaalta mukana on myös aidosti surullisia hetkiä ja suuria sydänsuruja.

Noin yleisesti ottaen päiväkirjaklubi toimii paremmin livenä kuin kirjasta luettuna. Kun päiväkirjaa tulkitsee ääneen sen kirjoittaja, tekstit heräävät ainutlaatuisella tavalla eloon.

Myös kovien kansien väliin tallennetut muistelut tarjoavat silti tilaisuuksia nauraa ääneen.

Esimerkiksi 12-vuotiaan keravalaisen hyvin tunnollisesti laatima akvaariopäiväkirja on vilpittömyydessään huvittavaa luettavaa.

Lue lisää

Kirja-arvio: Heikki Herlin heräsi 11-vuotiaana isänsä tuskanhuutoon – omakohtainen teos kertoo, millaista on syntyä kultalusikka suussa

Kirja-arvio: Tarina 1120-luvun kiinalaisesta eunukista on vaikutelmaltaan aito, kuin tuokio kiinalaista runoutta

Kirja-arvio: Tommi Kinnusen uutuusromaanissa vahvat mutta hyljeksityt naiset vaeltavat läpi sodan runteleman Lapin

Vielä 1600-luvulla luultiin kärpästen tiivistyvän liasta – Selja Ahava kirjoitti kirjan naisesta, joka rakasti hyönteisiä