Kirja-arvio: Onko aikaa riittävästi vai liian vähän? Tätä pääsee miettimään erityisen hyvin, jos matkaseuraksi ottaa filosofi Senecan - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Arvostelut

Kirja-arvio: Onko aikaa riittävästi vai liian vähän? Tätä pääsee miettimään erityisen hyvin, jos matkaseuraksi ottaa filosofi Senecan

Jo kahden tuhannen vuoden takainen itsehoito-opas varoittaa elämän sirpaloitumisesta ja kyseenalaistaa suostumisen kaikenlaisiin pyyntöihin.
Juhana Torkki: Seneca elämän lyhyydestä. 111 sivua. Otava.

Paras matkakirja on pieni ja kevyt kantaa, mutta samalla sellainen, joka syventää itse matkakokemusta. Tämä ihana pieni kirja syvensi ja antoi miettimistä lopuksi elämää. Tosin otin sen mukaan aivan sattumalta tuntemattomaan kohteeseen reppureissulle.

Roomalainen Seneca eli samoihin aikoihin kuin Jeesus, ja opetti niinikään elämäntaitoja. Senecan kirjoitukset ovat kirjan latinasta kääntäneen Juhana Torkin mukaan selfhelpiä eli itsehoitoa ilman sokerikuorrutusta. Opit neuvovat elämään parempaa elämää ja kyseenalaistavat ajankäytön järkevyyttä.

Seneca ihmettelee, kuinka ihmiset ovat valmiita riitelemään tonttinsa rajoista, mutta antavat aikaansa, kun joku vain sitä pyytää. ”Sitä pyydetään, niin kuin se ei olisi mitään, sitä annetaan niin kuin se ei olisi mitään. Kaikista kallisarvoisimmalla leikitellään.”

Viimeisinä hetkinä panikoidaan, jos tuntee tuhlanneensa elämänsä. ”Kaikkein lyhin ja rauhattomin on niiden elämä, jotka unohtavat menneen, laiminlyövät nykyhetken ja pelkäävät tulevaa.”

Elää voi nautiskellen, mietiskellen tai toimien. Kaikki toimivat, jos keskittyy tärkeisiin asioihin, sillä silloin saa aikaan suuria. Harva saa, koska pirstaleinen elämä hajottaa ajatukset, siis jo muinoin.

Lue lisää

Anna itsellesi hyvä loma

Elokuva-arvio: Lauri Randlan omakohtainen Näkemiin Neuvostoliitto -elokuva kertoo koskettavasti inkerinsuomalaisten elämästä idän ja lännen rajalla

Kirja-arvo: Nikki Owen tarjoaa virkistävän erilaisen trillerin, jossa asperger-älykkö sukkuloi juonittelujen verkossa

Kirja-arvio: Katri Kirkkopelto jatkaa Pikin tarinaa – kerrassaan kurja päivä ja miten siitä selvittiin