Kirja-arvio: John Kåre Raaken kylmäävässä uutuustrillerissä Jää selvitetään murhasarjaa arktisissa maisemissa - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Arvostelut

Kirja-arvio: John Kåre Raaken kylmäävässä uutuustrillerissä Jää selvitetään murhasarjaa arktisissa maisemissa

Huolellisesti taustoitettu dekkari voi viedä yöunet.
John Kåre Raake: Jää. Suom. Virpi Vainikainen. 350 sivua. Bazar.

Kirjat voivat viedä paikkoihin, olosuhteisiin ja seikkailuihin, joihin ei muutoin pääsisi, uskaltaisi eikä oikeassa elämässä haluaisikaan.

Norjalaisen, aiemmin elokuvakäsikirjoituksia tehneen John Kåre Raaken kovan luokan trilleri on esimerkki siitä.

Virpi Vainikan suomentaman tarinan näyttämönä on hyinen Pohjoisnapa jäätiköineen ja ankarine myrskyineen.

Kommando Anna Aune on toipumassa traumoista isisiä vastaan käytyjen taistelujen jälkeen. Hän on lähtenyt tutkijaprofessori Daniel Zakariassenin avuksi selvittämään ilmastonmuutoksen seurauksia.

Rauhallisen, kahdenkeskisen eristyneisyyden keskeyttää kiinalaisten tutkijoitten tukikohdasta laukaistu hätäraketti. Anna ja professori rientävät ilmatyynyaluksellaan katsomaan, mistä on kysymys. Perillä odottaa painajainen.

Rakennuksesta toisensa jälkeen löytyy kuolleita kiinalaisia. Osa on jäätynyt tai oikeammin jäädytetty niille sijoilleen. Mitä on järkyttävän tapahtumasarjan takana? Onko myös auttamaan lähteneitten henki vaarassa?

Yksi miehistä on haavoittunut mutta elää. Onko hän uhri vai ihmispeto?

Onko jossain muitakin? Vaaniiko joku pimeässä? Yltyvä lumimyrsky ei helpota tilannetta. Annan on taas ryhdyttävä ammattisotilaaksi. Esiin tunkevat traumat on yritettävä pitää alitajunnan piilossa.

Bazarin kustantama kirja tarjoaa sananmukaisesti jäätävää jännitystä. Arktisessa talvessa ponnistelevien ihmisten tuntoihin eläytyy. Raake on tehnyt huolellista taustatyötä.

Heti alussa saa roolin nälkäinen jääkarhu, jolle ihminen on saalis siinä kuin hylkeetkin. Otus kohdataan myöhemminkin. Yölukemiseksi ei kirjaa voi suositella, mutta ajatusten sieppaajana teos toimii. Nordisk Film on tekemässä 350-sivuisesta Jäästä tv-sarjaa.

Lue lisää

Merkittävä osa kaunokirjallisuudesta on syntynyt häpeästä – niin myös Tuula-Liina Variksen omaelämänkerrallinen romaani

Kirja-arvio: Ruotsalainen Alex Schulman kertoo omaa ja isovanhempiensa tarinaa herkästi ja oivaltavasti

Kirja-arvio: Koskinen katsoo taakseen – Seppo Jokisen vankkaa ammattitaitoa on pakko ihailla

Kirja-arvio: Romaani josta suku suuttui