Kirja-arvio: Ilmastonmuutoksesta pitää kertoa lapsille – Näkymätön myrsky -kirja ei suoriudu tehtävästä mallikelpoisesti - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Arvostelut

Kirja-arvio: Ilmastonmuutoksesta pitää kertoa lapsille – Näkymätön myrsky -kirja ei suoriudu tehtävästä mallikelpoisesti

Tiedetoimittaja Mikko Pelttari kirjoitti omituisen tarinan, joka lietsoo lapsiin ilmastoahdistusta.
Mikko Pelttari ja Jenna Kunnas: Näkymätön myrsky. 48 sivua. Otava.

Isosisko Juju ja pikkuveli Aatos ryhtyvät toimiin, jotta heille tärkeää Usvalampea ei kuivattaisi. Isot haluavat perustaa tomukaivoksen lammen paikalle. Tomulla on kuitenkin haittavaikutuksensa ilmakehässä.

Tiedetoimittaja Mikko Pelttarin esikoiskirja kertoo ilmastonmuutoksesta, ja vaikutteensa se hakee fantasiakirjallisuuden puolelta.

Kaikki hiiltä sisältävät luonnonvarat, kuten turve tai öljy, ja ilmakehään karkaavat hiiliyhdisteet ovat saaneet kirjassa yleisnimityksen tomu. Ratkaisu mahdollistaa ilmastonmuutoksesta kertomisen alakouluikäisille, mutta aikuislukijasta se on sanalla sanoen outoa.

Tarina ei sieppaa mukaansa, ja koska se on jossain määrin paatoksellinen, se tuo mieleen uskonnollisen lastenkirjallisuuden.

Eskari-ikäinen lapsi kuuntelee pitkähkön tarinan kiinnostuneena – Jenna Kunnaksen sympaattisella kuvituksella lienee paljon osuutta asiaan. Jälkisanojen kohdalla ilmastoahdistus kuitenkin iskee: "Eiiii, en halua, että myrskyt lisääntyvät!"

Ilmastonmuutoksesta kertovia lastenkirjoja on ilmestynyt tänä vuonna runsaasti, ja kirjoille on varmasti paikkansa, jos toteutus on onnistunut.

Tämä kirja ei kuitenkaan onnistu tehtävässä. Vaikka nuoret aikuiset rypevät ilmastoahdistuksessa, onko jo lapset pakko vetää samaan suohon? Eikö olisi järkevämpää keskittyä näyttämään heille mallia ekologisesti kestävästä elämäntavasta ilman että tekee siitä huonoa omaatuntoa ja tulevaisuudenpelkoa aiheuttavan taakan?

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot.

Lue lisää

Kirja-arvio: Heikki Herlin heräsi 11-vuotiaana isänsä tuskanhuutoon – omakohtainen teos kertoo, millaista on syntyä kultalusikka suussa

Kirja-arvio: Tarina 1120-luvun kiinalaisesta eunukista on vaikutelmaltaan aito, kuin tuokio kiinalaista runoutta

Kirja-arvio: Tommi Kinnusen uutuusromaanissa vahvat mutta hyljeksityt naiset vaeltavat läpi sodan runteleman Lapin

Kirja-arvio: Elämäkerrassa kuvataan islantilaisen lampurin taistelu vesivoimaa vastaan