Kirja-arvio: Tässäkö kirja, joka auttaa nykylapset lukuharrastuksen pariin? – Maailman paras puumaja on nyt 26 kerroksen korkuinen - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Arvostelut

Kirja-arvio: Tässäkö kirja, joka auttaa nykylapset lukuharrastuksen pariin? – Maailman paras puumaja on nyt 26 kerroksen korkuinen

Australialaisten Andy Griffithsin ja Terry Dentonin kirjoista ei puutu vauhtia. Hiljattain lukemaan oppinut lapsi hyötyy hauskasta piirroskuvituksesta.
Andy Griffiths ja Terry Denton: Maailman paras puumaja, 26 kerrosta. Suomennos: Anssi Alanen. 352 sivua. Otava.

Lastenromaanit joutuvat kilpailemaan suosiosta älylaitteiden kanssa. Aika usein älypuhelin tai pädi vie voiton. Siksi ei ole yllättävää, että kouluikäisten lasten lukutaito on viime vuosina heikentynyt.

Kirjantekijät ovat ryhtyneet vastaiskuun, ja hyvä niin. Australialaiset Andy Griffiths ja Terry Denton ovat valinneet keinoikseen huumorin ja kuvallisuuden.

Maailman parhaasta puumajasta kertovat romaanit ovat kouluikäisten kuvakirjoja: jokaisella sivulla on kohtuullinen määrä tekstiä ja mustavalkoinen piirroskuvitus.

Kirjoissa seikkailevat Andy- ja Terry-nimiset sankarit – heh heh. Alkuvuodesta suomeksi ilmestyneessä ykkösosassa heidän rakentamassaan puumajassa oli 13 kerrosta, nyt suomennetussa kakkososassa kerroksia on jo 26.

Piirros puumajasta ja sen toimintojen esittely ovat vetävä alku kirjalle. Käy ilmi, että puussa voi harrastaa muun muassa törmäilyautoilua, skeittausta ja mutapainia sekä käydä ottamassa itselleen tatuoinnin.

Pieru-, tai tässä tapauksessa likaiset kalsarit -huumoria ei kirjasta puutu. Merirosvoja listitään mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla. Lukijalle esitellään seitsemänsivuisessa katsauksessa 78 jäätelömakua, jotka puumajan jäätelöbaarissa ovat tarjolla: mukana ovat paitsi perinteiset maut myös esimerkiksi kalaperunat, sulatejuusto, aivojäädyke ja soratie.

Kohderyhmän mielestä tämä kaikki on epäilemättä hyvin hauskaa.

Eskari-ikäinen lapseni näki kirjan ja innostui sen kuvista. En kuitenkaan alkanut lukea tarinaa ääneen, sillä lapsi ei ole vielä kohderyhmää. Kirja on roisi. Lisäksi lapsen olisi vaikeaa ymmärtää kohtia, joissa päähenkilöt käyvät tapaamassa kustantajaa tai puhuttelevat kirjan lukijaa suoraan.

Toka-, kolmas- tai neljäsluokkalaiselle tarina on varmasti omiaan. Kaikki, mikä innostaa lasta lukemaan itse, on kotiinpäin.

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot.

Lue lisää

Kirja-arvio: Katri Kirkkopelto jatkaa Pikin tarinaa – kerrassaan kurja päivä ja miten siitä selvittiin

Kirja-arvio: Wilhelmiina Palonen kertoo harvinaisen kauniilla kielellä lapsista, joita kukaan ei varsinaisesti toivonut tähän maailmaan

Kirja-arvio: Kuvakirja innostaa lapset sekä aikuiset muistojen matkalle ja samalla Eeva Kilpi saattaa saada uuden lukijasukupolven

Essee: Hurmaavaa omavaraisuutta Laura Ingalls Wilderin tapaan