Kirja-arvio: Omituiset otukset ja nonsense-runous viehättävät Kammotuksia-kirjan lapsilukijoita - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Arvostelut

Kirja-arvio: Omituiset otukset ja nonsense-runous viehättävät Kammotuksia-kirjan lapsilukijoita

Reetta Niemelän kirjoittama ja Marjo Nygårdin kuvittama lastenrunokirja on varsin onnistunut. Sitä tekee mieli lukea uudestaan ja uudestaan.
Reetta Niemelä ja Marjo Nygård: Kammotuksia. 40 sivua. Lasten Keskus.

"Olenko edes oikea / pohtii otus täysin soikea. / Jos ajatuksia on enemmän kuin nolla, / on kai pakko olemassa olla!"

Tähän tapaan riimittelee Reetta Niemelä kirjassa Kammotuksia.

Riimirunokirja ei ole ainoa laatuaan, ei sinne päinkään, mutta se onnistuu kosiskelemaan lapsiyleisöä keskivertoa paremmin. Ainakin perheemme neljä- ja kuusivuotiaat arvostavat sopivan hurjaa, ei lainkaan pelottavaa hirviöaihetta.

Monet kirjan runoista ovat nonsenseä, kielellä leikittelyä ja hölynpölyä, johon on saatu vaikutteita ainakin Kirsi Kunnakselta.

Kaikki runot eivät aukea alle kouluikäisille ensi lukemalla. Niissä on vaikeaa termistöä, esimerkiksi MM-kisat tai taivaanvuohi. Toisaalta haastetta pitääkin olla, ja mikäpä sen hauskempaa, kun jonkin sanan merkitys selviää vasta useamman lukukerran jälkeen. Näitä runoja meillä luetaan takuulla vielä vuosia tästä eteenpäin.

Marjo Nygårdin piirrokset omituisista otuksista täydentävät runoja hauskasti. Miinusta tulee värien käytöstä joillain sivuilla. Himmeästi valaistussa makuuhuoneessa joutuu näkemään vaivaa, jotta erottaa mustan tekstin tummanvihreältä pohjalta.

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot.

Lue lisää

Kirja-arvio: Katri Kirkkopelto jatkaa Pikin tarinaa – kerrassaan kurja päivä ja miten siitä selvittiin

Kirja-arvio: Wilhelmiina Palonen kertoo harvinaisen kauniilla kielellä lapsista, joita kukaan ei varsinaisesti toivonut tähän maailmaan

Kirja-arvio: Kuvakirja innostaa lapset sekä aikuiset muistojen matkalle ja samalla Eeva Kilpi saattaa saada uuden lukijasukupolven

Essee: Hurmaavaa omavaraisuutta Laura Ingalls Wilderin tapaan