Kirja-arvio: Värikäs sukkaperinne kukkii - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Arvostelut

Kirja-arvio: Värikäs sukkaperinne kukkii

"Villasukkaperinteemme ei totisesti ole tylsää."
Tetri Anna-Karoliina: Perinteiset villasukat 2. Suurmiesten, -naisten ja kansalaisten sukkia. Moreeni. 136 sivua

Anna-Karoliina Tetri jatkaa perinteisten villasukkamallien esittelyä. Ykkösosa ilmestyi vuonna 2015. Lisää malleja kootessaan hänelle tuli oivallus tutkia, löytyykö kuuluisten suomalaisten sukista tietoa.

Löytyihän sitä. Kirjasta voi nähdä, millaisissa sukissa kulkivat Jean Sibelius, Urho Kekkonen, Akseli ja Mary Gallen-Kallela, Fredrika Runeberg ja Elias Lönnrot.

Huumoriakin löytyy, kuten Sibeliuksen sukkia korostava tahtipuikko.

Tetri on kiertäessään museoita ja penkoessaan arkistoja löytänyt upeita, värikkäitä ja taidokkaasti kudottuja malleja. Villasukkaperinteemme ei totisesti ole tylsää.

Valitsin itse työn alle lämpimämpiin keleihin sopivat pitsisukat siltä varalta, että en saa sukkia valmiiksi pakkasten aikaan. 1800-luvun mallia tehtiin nimittäin talveksi villasta ja kesäkäyttöön puuvillalangasta.

Kuvion teko oli ohjeistettu selkeästi. Kantapäästäkin selvisin, vaikka olen aiemmin kutonut vain yhdet sukat kouluiässä. Aikuisvuosina olen kutonut vaikeitakin kuvioita, mutta pitsisiä vähemmän.

Kirjan malleista useimmat vaativat harjaantumista. Sangen mutkikkaita siis monet kuviot ovat, mutta ohjeet ovat täsmällisiä.

Tetri neuvoo myös, kuinka tehdä mallisukkaa pienempi tai suurempi sukka.

Lue lisää

Kirja-arvio: Wilhelmiina Palonen kertoo harvinaisen kauniilla kielellä lapsista, joita kukaan ei varsinaisesti toivonut tähän maailmaan

Kirja-arvio: Kuvakirja innostaa lapset sekä aikuiset muistojen matkalle ja samalla Eeva Kilpi saattaa saada uuden lukijasukupolven

Kirja-arvio: Hevosmiestaitoon tarvitaan kaksi

Kirja-arvio: Hanna Vellingin Kutsumaton tarjoaa raikasta viihdettä ­parisuhdekiemuroista