Arvostelut

Kirja-arvio: Herkkävireinen romaani paljastaa, miten ylipainoinen nuori näkee ympäröivän maailman

Johanna Hulkon Suojaava kerros ilmaa -teos kertoo erilaisuudesta, mutta ennen kaikkea itsensä rakastamisesta ja hyväksymisestä.
Johanna Hulkko: Suojaava kerros ilmaa. 128 sivua. Karisto.

Kepa on ylipainoinen. Hän tietää sen, kaikki tietävät sen. Välillä Kepasta tuntuu, että muut eivät näe hänessä muuta kuin ylimääräiset kilot, vaikka kyllähän hän on ihminen ja persoona samalla tavalla kuin kaikki muutkin.

Paino ja sen mukanaan tuomat hankaluudet pyörivät jatkuvasti Kepan mielessä. Hän tietää, millaiset tuolit narahtavat niille istuessa ja minkälaisiin istuimiin reidet liimautuvat hikisinä kiinni. Väkijoukossa Kepa haluaa kulkea niin, että hänen ympärillään on koko ajan kosketuksilta suojaava kerros ilmaa.

Kun Kepa lähtee äitinsä kanssa postcrossing-matkalle Ahvenanmaalle, hän löytää ihmisen, joka osaa katsoa kilojen taakse ja palauttaa Kepan elämään hymyn. Ehkä siihen tarvittiinkin vain toinen outolintu.

Johanna Hulkon Suojaava kerros ilmaa -romaani käsittelee herkällä otteella monien nuorten kokemaan ulkopuolisuuden tunnetta. Sitä, kun joutuu jatkuvasti peilaamaan itseään vasten ympäröivää maailmaa ja pelkäämään liian pitkiä tuijotuksia.

Kirja on nopealukuinen, mutta täynnä toivoa ja onnea. Erityisen hyvin Hulkko kuvaa niitä pieniä arjen yksityiskohtia, jotka monelta jäävät huomaamatta, mutta jotka toisille asettavat rajat koko elämälle.

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot

Lue lisää

Kirja-arvio: Tarjolla lohdullisia uutisia muun muassa metsänomistajille – Kari Kaunisto ja Veikko Rinne kokosivat kirjan muuttuvasta hyönteislajistosta

Kirja-arvio: Kaiken järjellisen rajojen yli pursuava ylimielisyys ei rajoitu vain politiikan johtajiin

Kirja-arvio: Otavan värikasvio löytyy varmaan joka toisen kesämökin kirjahyllystä – teos uudistui maltillisesti

Kirja-arvio: Taitavana kirjoittajana Alex Schulman kertoo romaanin tapahtuman takaperoisesti – ruotsalainen kirjailija näyttää vanhempien arvaamattomuuden merkityksen