Arvostelut

Kirja-arvio: Suomea lohikäärmeille -romaani esittelee Suomen kuningaskunnan, jossa arkiaskareisiin kuuluu pihahaltijoiden lepyttely

Briitta Hepo-ojan fantasiaromaani päättyy sellaisiin juonikäänteisiin, että teokselle voinee odottaa jatkoa.
Briitta Hepo-oja: Suomea lohikäärmeille. 309 sivua. Otava.

2000-luvun Suomessa elämä ei ole kovin leppoisaa. Tasavaltalaiset anarkistit ovat saaneet kyllikseen Suomen kuningaskunnan tiukkarajaisista säädyistä eikä väkivaltaisuuksiltakaan ole vältytty. Aatelisilla on kaikkea yltäkylläisesti, kun taas köyhimmät kansanosat kärsivät jatkuvasta puutteesta.

Tim käy lyseota ja elää suhteellisen tavallista elämää, kunnes hän saa lahjaksi pienen lohikäärmeen. Ja kun puhutaan pienestä, tarkoitetaan tosiaan hillopurkkiin mahtuvaa olentoa.

Tim päättää pitää uuden lemmikkinsä ja yrittää opettaa sille alkeellisia käytöstapoja. Lohikäärme on kuitenkin kuriton tapaus ja kerran se pääsee jopa karkumatkalle. Karkulaista jahtaava Tim törmää ritarisukuun kuuluvaan Lynxiin, ja nuorten kohtalot kietoutuvat yhteen.

Briitta Hepo-ojan fantasiaromaani kertoo vaihtoehtoisen tarinan nyky-Suomesta, jossa epätasa-arvo rehottaa erityisen räikeästi. Suomalaiset eivät ole hylänneet uskoaan taikavoimiin ja henkiolentoihin, vaan taloyhtiössä on jopa vuorot, joiden mukaan pihahaltijoille annetaan säännöllisesti ruokaa.

Suomea lohikäärmeille on kutkuttava kertomus, jonka mausteina toimivat niin maagiset elementit kuin kiinnostava yhteiskuntajärjestelmäkin. Valitettavasti kirjan loppuosassa on kiirehtimisen makua ja juonen dramaattiset solmut aukeavat turhankin helposti.

Kirjan loppuratkaisu antaa myös ymmärtää, että tarinalle olisi luvassa jatkoa. Tästäkin olisi voinut mainita kirjan kansiteksteissä. Joka tapauksessa kertomus Timistä ja Lynxistä on sen verran kiehtova, että sille odottaa innolla jatkoa.

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot

Lue lisää