Arvostelut

Kirja-arvio: Uusi tulkinta Anne Frankin päiväkirjasta on ehkä paras koskaan lukemani sarjakuva

Ari Folman ja David Polonsky ovat tuoneet traagiseen tositarinaan uusia kerroksia sarjakuvan keinoin.
Ari Folman ja David Polonsky: Anne Frankin päiväkirja. Suomennos: Anita Odé. 157 sivua. Tammi, 2019.

Miltä tuntuisi piilotella pari vuotta isän työpaikan sokkeloihin kätketyissä salahuoneissa? Millä mielellä sitä jättäisi taakseen tavallisen elämän ja eläisi jatkuvassa epätietoisuudessa? Miten jatkuva pommien ja kavaltajien pelko narskuttaisikaan takaraivossa?

Anne Frankin ja hänen perheensä kohtalo lienee tuttu lähes jokaiselle. Juutalaisperhe kätkeytyi salaiseen huoneistoon neljän muun vainotun kanssa Amsterdamissa toisen maailmansodan aikana. Pari vuotta he olivat auttajiensa kuljettamien ruoka-annosten ja tiedon varassa. Elokuussa 1944 natsit löysivät salaiset huoneet ja veivät piileskelijät leireilleen. Kahdeksasta ihmisestä vain Anne Frankin isä Otto Frank selvisi hengissä leirien kammottavuuksista.

Anne piti päiväkirjaa nuo kaikki pitkät kuukaudet salaisissa huoneissa. Nuoren tytön päiväkirja julkaistiin hänen kuolemansa jälkeen, ja se on yksi parhaiten tunnettuja kuvauksia juutalaisten kokemasta vainosta toisen maailmansodan aikana.

Paksuhko päiväkirja voi olla ajoittaisen hidastempoisuutensa vuoksi haastavaa luettavaa nuorille, vaikka Annen tarina voisi monia kiinnostaa ja koskettaa. Ari Folman ja David Polonsky saivat tehtäväkseen päiväkirjan sovittamisen sarjakuvamuotoon.

Anne Frankin päiväkirja -sarjakuva on hyvin uskollinen alkuperäisille teksteille. Mukana on useita pitkiä suoria lainauksia Annen päiväkirjoista, ja sarjakuva kohtelee Annen tunteita ja sanoja arvostavasti.

Vaikka tekstit ovat tuttuja, luovat kuvat uudenlaisen kerroksen Anne Frankin tarinaan. Nuoren tytön haaveet, pelot ja arkipäiväisetkin harmitukset tulevat aivan uudella tavalla iholle, kun ne avautuvat silmien edessä kuvituksina.

Anne Frankin päiväkirja on ehdottomasti tämän vuoden sarjakuvatarjonnan kärkeä, ja ehkä jopa paras koskaan lukemani sarjakuvakirja. Tämä on tarina, jota ei saa koskaan unohtaa.

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot

David Polonskyn kuvitukset ovat paikoitellen hyvin synkkiä ja dramaattisia.
Lue lisää

Kirja-arvio: Tarjolla lohdullisia uutisia muun muassa metsänomistajille – Kari Kaunisto ja Veikko Rinne kokosivat kirjan muuttuvasta hyönteislajistosta

Kirja-arvio: Kaiken järjellisen rajojen yli pursuava ylimielisyys ei rajoitu vain politiikan johtajiin

Kirja-arvio: Otavan värikasvio löytyy varmaan joka toisen kesämökin kirjahyllystä – teos uudistui maltillisesti

Kirja-arvio: Taitavana kirjoittajana Alex Schulman kertoo romaanin tapahtuman takaperoisesti – ruotsalainen kirjailija näyttää vanhempien arvaamattomuuden merkityksen