Kirja-arvio: Turhamaiset kenraalit tasoittivat Hitlerin tien valtaan - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Arvostelut

Kirja-arvio: Turhamaiset kenraalit tasoittivat Hitlerin tien valtaan

1930-luvun Saksan eliitti yritti kesyttää natseja samalla taktiikalla kuin Urho Kekkonen myöhemmin kommunisteja.
Benjamin Carter Hett: Demokratian kuolema – Kuinka Hitler nousi valtaan. (Suomennos: Tommi Uschanov) 374 s. 2019. WSOY.

Äärioikeistolaisten puolueiden nousu eri puolilla Eurooppaa on jälleen herättänyt kysymyksen, voisiko Saksassa 1933 tapahtunut natsien valtaannousu toistua.

Amerikkalaisprofessori Benjamin Carter Hett käy kirjassaan läpi Adolf Hitlerin kansallissosialistien diktatuuriin johtaneet tapahtumat. Teksti on sujuvaa ja vie mukanaan, vaikka Weimarin Saksan monimutkaisen politiikan kiemurat menevätkin välillä ohi.

Carter Hett nostaa syyttävän sormensa 1930-luvun saksalaista konservatiivieliittiä vastaan, joka vasemmiston pelossa hivuttaa maata pois demokratian tieltä ja päästää tahtomattaan natsit valtaan. Vanhat kenraalit ovat turhamaisia poliittisia pelureita, jotka kuvittelevat vedättävänsä Hitleriä. Lopuksi Hitler vedättääkin heitä.

Presidentti Paul von Hindenburgin lähipiiri yritti "kesyttää" natsit ottamalla heidät hallitukseen. Sama taktiikkaa sovelsi Urho Kekkonen myöhemmin kommunistien kanssa.

Silti natsien valtaannousua edeltävät poliittiset kiemurat ovat vain yksityiskohtia. Ensimmäinen maailmansota ja 1930-luvun kansainvälinen talouskriisi ovat juurisyyt Weimarin demokratian kuolemalle. Kouluhistoria korostaa yleensä talouskriisiä, mutta ensimmäinen maailmansota on kaiken taustalla.

Historia ei toista itseään sellaisenaan, vaikka 1930-luvusta löytyykin yhtymäkohtia tähän päivään.

Äärioikeistolainen populismi toimii edelleen samalla logiikalla. Missään Euroopan maassa ei kuitenkaan ole Weimarin Saksan kaltaista jatkuvaa kaaosta eikä yhtä laajalle levinnyttä poliittisen väkivallan kulttuuria. Muitakin pidäkkeitä on aiempaa enemmän. Ennen kaikkea takana ei ole katkeraa suursotaa, jonka vääryyksiä oikomaan natsit ensisijassa valittiin.

Natseja käsittelevästä kirjallisuudesta ei ole pulaa. Esimerkiksi Suomen ja Saksan suhteita tutkinut Markku Jokisipilä julkaisi hiljattain 20 johtavan natsin pienoiselämänkerran.

Aihepiiri on aina yhtä kiinnostava. Carter Hettin viesti on, että viisaalla politiikalla natsien diktatuuri olisi voitu välttää.

Lue lisää

HS: Perussuomalaisten Halla-aho puuttunut ainakin kaksi kertaa nuorisojärjestön ääriajatteluun

Natseja tutkinut Jokisipilä kommentoi demarin paitakohua: "Kansanmurhan rinnastaminen Suomen pääministeriin on todella mautonta"

SDP:n paikallispoliitikon paita rinnastaa pääministeri Sipilän natseihin – "Arveluttavaa ja huonoa huumoria"

Kirja-arvio: Hanna Vellingin Kutsumaton tarjoaa raikasta viihdettä ­parisuhdekiemuroista