Teatteriarvio: Oikea aviopari esittää kutkuttavia katkelmia erilaisista parisuhteista - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Arvostelut

Teatteriarvio: Oikea aviopari esittää kutkuttavia katkelmia erilaisista parisuhteista

Merja Larivaaran ja Kari-Pekka Toivosen heittäytyminen vie katsojat ensitreffeistä eromatkalle. Sama esitys on nähtävillä Riihimäen lisäksi Turussa, Oulussa ja Espoossa.
Peter Sebastian
Vasta eronneet Bobby ja Shelley jakavat puoliksi tavaransa ja myös viimeisen yhteisen loman.

Vaikka rakkaus voi olla ihanaa, parisuhde onkin usein vaikeampi juttu. Ainakin kovin erilaisia voivat liitot olla.

Kurkistuksen neljään tarjoaa brittikomedia Kahden kauppa, joka sai syksyllä Suomen kantaesityksensä Turun Linnateatterissa ja pyörii nyt myös Riihimäellä.

Peter Quilterin käsikirjoittamassa teoksessa näyttelee aito aviopari Merja Larivaara ja Kari-Pekka Toivonen. He vaihtavat peruukista ja asusta toiseen yleisön edessä ja solahtavat näppärästi uusiin rooleihinsa.

Ensimmäisellä puoliajalla käydään nettitreffeillä, joissa esitetään muuta kuin oikeasti ollaan. Mutta roolithan saavat muutenkin rapista alku­vaiheen jälkeen, eikö niin?

Seuraavana totuuksiaan avioliitoista latelee arrogantti Barrie, joka ei ole kiinnostunut naisista. Hänestä häälahjat pitäisi antaa vain lainaksi ja erosta tehdä yhtä iso spektaakkeli kuin häistä. Topakka sihteeri ehdottaa miehelle käytännöllistä liittoa: kun he ovat muutenkin aina yhdessä, miksi eivät naimisissa?

Puoliajan jälkeen katsoja jää miettimään, olisiko käännös voinut olla sujuvampi ja nimet suomalaisia ja kohtaavatkohan tarinat jotenkin. Pähkäily unohtuu, sillä toinen puoliaika on ajoittain jopa hulvaton. Ensin tavataan ennen eroaan Espanjan-­matkan varannut pari, joka käy kriisiään ja tavaroitaan läpi huuhtelemalla cocktaileja kurkusta alas. Tutut sukupuoliroolit nostavat päätään ja antavat miettimistä.

Nautittava roolityö jatkuu, kun Angela on astumassa alttarille kolmatta kertaa. Nyt hän haluaa onnistua niin, että vasta kuolema erottaa – vaikka omin käsin. Pukuunsa ahtautunut morsmaikku lösöttää sohvalla ja koettaa saada varmistusta tärkeälle päätökselleen veljeltään. Tukea ei suoranaisesti satele, sillä veli ei usko avion autuuteen ylipäätään.

Katkelmista löytää helposti itsensä ja oppii, että on siis liittoja ja liittoja, ja kukin tehköön sellaisen, joka sopii. Myös sille toiselle.

Riihimäen teatteri: Kahden kauppa. Näytelmää esitetään keväällä myös Turussa, Oulussa ja Espoossa.

Lue lisää

nimitykset

Elokuva-arvio: Hannu Karpo luuli, että Pasilan takana asuu vain landepaukkuja – sai pian huomata kuinka väärässä olikaan

Kirja-arvio: Kittilän surkuhupainen kähinä jatkuu kahdeksatta vuotta – alun perin asetelma oli yksinkertainen

Kirja-arvio: Heikki Herlin heräsi 11-vuotiaana isänsä tuskanhuutoon – omakohtainen teos kertoo, millaista on syntyä kultalusikka suussa