Kirja-arvio: Tietoteos hirvijahdista vähentää riitoja lihoista ja niistä 20-piikkisistä kultamitalisarvista - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Arvostelut

Kirja-arvio: Tietoteos hirvijahdista vähentää riitoja lihoista ja niistä 20-piikkisistä kultamitalisarvista

Huonokin laki on kaikille sama, mutta toisinaan lain soveltaja saattaa olla huonoa lakiakin huonompi, pohtii varatuomari Jarmo Kiuru.
Jarmo Kiuru: Hirvenmetsästysoikeus. 267 sivua. 2019. Oikeusasematieto Oy.

Hirvijahti on suomalaisista metsästysmuodoista taloudellisesti tärkein. Reilusta 300 000 metsästäjästä puolet käy hirvimetsällä, ja suuri osa heistä metsästää lähes pelkästään hirveä.

Hirvenmetsästäjät muodostavat maamme ehkä suurimman yksittäisen harrastajaryhmän, jolle varatuomari Jarmo Kiurun 267-sivuisen Hirvenmetsästysoikeus-tietoteoksen kolmas painos on suunnattu.

"Edellisessä painoksessa esille nostettuihin ongelmiin on lainsäätäjän toimesta kajottu, ja kirja kaipasi ajantasaistamista", Kiuru sanoo.

Hirvenmetsästys herättää metsästäjissä suuria tunteita, joiden laannuttamiseen saatetaan tarvita juridista opastusta.

"Onhan huijaaminen ja väärin tekeminen mahdollista harrastusasioissa samoin kuin arkielämässä", Kiuru kirjoittaa kirjan esipuheessa.

Suuri lihamäärä ja etenkin ne 20-piikkiset kultamitalisarvet saattavat kiristää jahtikansan hermoja enemmän kuin mikään muu.

Kirjoittaja toteaa, että huonokin laki on kaikille sama, mutta toisinaan lain soveltaja saattaa olla huonoa lakiakin huonompi.

"Aina ei ole selvää, käytetäänkö annettua julkista valtaa omiin tarkoituksiin vai onko kyse tietämättömyydestä tai taitamattomuudesta."

Hirvenmetsästysoikeus on jokaiselle hirvenmetsästäjälle tai siksi aikovalle tarpeellinen teos. Erityisesti metsästyksenjohtajien ja metsästysseurojen hallitusten jäsenten tulisi ottaa tämä kirja yöpöydälle.

Askarruttavat tapaukset jahtimailla ja metsästyslainsäädäntöön liittyvä epätietoisuus haihtuvat oikeustapausten valossa, kun teoksen opiskelee kannesta kanteen.

Varsin tarpeellinen nykymetsästäjille on esimerkiksi luku, jossa käsitellään hirven jäljittämistä elektronisilla apuvälineillä.

Kun hirvijahdin juridiset solmukohdat ovat kirjan lukemisen myötä auenneet, on riitelyn tai käräjille joutumisen vaara huomattavasti pienempi kuin huonoilla tiedoilla.

Kari Lindholm
"Edellisessä painoksessa esille nostettuihin ongelmiin on lainsäätäjän toimesta kajottu, ja kirja kaipasi ajantasaistamista", Kiuru sanoo.
Lue lisää

Ministeriö esittää: Hirvenmetsästystä aikaistetaan Pohjois-Suomessa lumisten talvien takia

Hurmurivaroitus! Ojan pohjalta löytynyt orpo hirvenvasa Rudolf valloittaa Mustasaaressa – videolla vasa tekee tuttavuutta hevosen kanssa

MMM esittää: Metsästäjien vanhenevien ampumakoesuoritusten voimassaoloa pidennetään koronatilanteen vuoksi ilman kokeen uutta suorittamista

Hirvitiheystavoitteet jäävät liian usein saavuttamatta, vaikka työkalut hirvikantojen seurantaan ja hallintaan ovat paremmat kuin koskaan