Kirja-arvio: Oletko haaveillut kirjailijaksi ryhtymisestä? Tämä teos on kuin sinulle tehty - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Arvostelut

Kirja-arvio: Oletko haaveillut kirjailijaksi ryhtymisestä? Tämä teos on kuin sinulle tehty

Päivi Haanpään ja Terhi Rannelan Miksi en kirjoittaisi? -kirja ei ole perinteinen kirjoittamisopas.
Päivi Haanpää ja Terhi Rannela: Miksi en kirjoittaisi? 258 sivua. Avain, 2019.

Suomessa on lukematon määrä pöytälaatikkokirjoittajia. Niitä, joiden muistikirjat ja tietokoneiden kovalevyt täyttyvät irrallisista dialoginpätkistä, nuppuvaiheessa arastelevista runoista tai monimutkaisista juonikaavioista.

Vielä enemmän Suomessa on kuitenkin niitä, jotka haaveilevat kirjoittamisesta mutta eivät saa kirjaimia siirrettyä oman kallonsa ulkopuolelle. Näille ihmisille voi totisesti suositella Päivi Haanpään ja Terhi Rannelan Miksi en kirjoittaisi? -teosta.

Kahden kirjailijan yhteisteos ei ole perinteinen kirjoitusopas. Se ei vilise kirjoitusharjoituksia, vaikka sellaisia voi toki rivien välistä omaan käyttöönsä poimia.

Lyhyistä, omakohtaisista teksteistä koostuva kirja muistuttaa enemmänkin kolumni- tai esseekokoelmaa. Lukijalle kirja näyttäytyy kuitenkin ensisijaisesti keskusteluina kirjoittavien ystävien kanssa.

Kirjoittamisesta haaveilevalle parasta polttoainetta unelmien toteuttamiseen on aiheelle antautuminen. Haanpään ja Rannelan toisinaan hyvinkin henkilökohtaisia kirjoituspohdintoja lukiessa aivot alkavat kuin itsestään raksuttaa alitajuntaan haudattujen tekstikatkelmien parissa. Muista siis varata muistikirja lähettyville!

Kirja tarjoaa myös lohduttavia viestejä. Esimerkiksi sen, että edes ammattikirjailijat eivät suolla aina tekstiä vaivattomasti. Hölmöiltäkin vaikuttavat kirjoitusharjoitukset puolestaan saattavat toimia kimmokkeena jopa romaanille.

Kaikki kirjan kolmestakymmenestä luvusta eivät puhuttele yhtä intensiivisesti, mutta kokonaisuutena kirja on sellainen, jonka ehdottomasti haluaa omaan hyllyynsä. Näihin ajatuksiin on palattava vielä monta kertaa, jotta kirjoitushaaveet kävisivät oikeasti toteen.

Lue lisää

Kirja-arvio: Heikki Herlin heräsi 11-vuotiaana isänsä tuskanhuutoon – omakohtainen teos kertoo, millaista on syntyä kultalusikka suussa

Kirja-arvio: Tarina 1120-luvun kiinalaisesta eunukista on vaikutelmaltaan aito, kuin tuokio kiinalaista runoutta

Kirja-arvio: Tommi Kinnusen uutuusromaanissa vahvat mutta hyljeksityt naiset vaeltavat läpi sodan runteleman Lapin

Vielä 1600-luvulla luultiin kärpästen tiivistyvän liasta – Selja Ahava kirjoitti kirjan naisesta, joka rakasti hyönteisiä