Arvostelut

Teatteriarvio: Suomalainen siirtolainen rakensi laivan palatakseen Amerikasta takaisin juurilleen – koskettavaa näytelmää säestää juureva musiikki

Teatteri Avoimet Ovet esittää tänä keväänä Sontiainen-näytelmää, joka pureutuu siirtolaisuuteen ja koti-ikävään.
Mitro Härkönen
Tom Sukanen (Aarni Kivinen) rakentaa laivan päästäkseen takaisin Suomeen. Juureva musiikki on esityksen huippuantia.

Jos maakunnista suuntaa pääkaupunkiseudulle teatterimatkalle, kannattaa suurien näyttämöiden lisäksi tarkastaa myös pienten teattereiden ohjelmisto. Hämmentävän monen helsinkiläisen kerrostalon alakerrasta löytyy teatteri, ja niiden esitykset ovat usein katsastamisen arvoisia.

Teatteri Avoimet Ovet käsittelee tämän kevään esityksessään koti-ikävää, juurettomuutta, toivoa ja toivottomuutta. Sontiainen – Balladi koti-ikävästä -näytelmä perustuu Tom Sukasen elämäntarinalle.

Sukanen (Aarni Kivinen) muuttaa paremman elämän toivossa Suomesta Yhdysvaltoihin kuten lukemattomat muutkin maanmiehensä. Elämä unelmien maassa ei ole kuitenkaan niin ruusuista kuin koto-Suomessa on luultu. Sukanen perustaa perheen, mutta joutuu pian jättämään vaimonsa ja lapsensa taakseen lähtiessään ansaitsemaan pesueelleen uutta kotia Kanadan puolelta.

Lopulta kaipuu kotiin on niin kova, että muiden epäilyistä huolimatta Sukanen alkaa rakentaa laivaa, joka veisi hänet takaisin rakkaaseen kotimaahan.

Vaikka Sontiaisen tapahtumat sijoittuvat noin sadan vuoden takaiseen aikaan, on esityksessä monia hyvin ajankohtaisia teemoja. Uusi kotimaa, tuntemattomien epäluulot ja juurettomuus repivät monien mieliä edelleenkin. Kuinka kauan ihminen jaksaa uskoa tulevaan ja toivoa parempaa? Milloin toivottomuus saa vallan?

Viiden näyttelijän tiimi luo katsojien eteen monenlaisia tunnelmia. Esitystä säestetään amerikansuomalaista musiikkiperinnettä kunnioittaen. Akustiset soittimet kontrabassosta viuluun ja pyykkilautaan kuulostavat erityisen raikkailta. Niissä on juurevaa ilmaisuvoimaa.

Siirtolaisuus koskettaa monia suomalaisia oman sukuhistorian kautta. Nämäkään kohtalot eivät saa unohtua.

Sontiainen Teatteri Avoimissa Ovissa. Ohjaus: Hanna Kirjavainen.

Lue lisää

Vuoden harrastajateatteri on ReTé: Reisjärven harrastajateatteri on pienen paikkakunnan ja yhteisöllisyyden voimannäyttö

Teatteriarvio: Cabaret-musikaali on riemastuttavan rietas, mutta punainen tylli paljastaa myös raadollista pohdintaa nykyajasta

Tasa-arvo ei vielä toteudu teattereissa: ohjaajista ja käsikirjoittajista selkeästi suurin osa miehiä

Teatteriarvio: Jekyll & Hyde on aikamatka 1800-luvun Lontooseen, mutta tulkinta ei aivan tavoita musikaalin piinaavimpia kerroksia