Arvostelut

Kirja-arvio: Koukuttava Epäilty on ylistetyn Fiona Bartonin paras teos

Kirjailijan edelliset psykologiset trillerit Leski (2018) ja Lapsi (2019) ovat keränneet runsaasti kehuja.
Fiona Barton: Epäilty. Suomennos: Pirkko Biström. 462 sivua. Bazar.

Kaksi teinityttöä lähtee reppureissulle jatko-opiskelujen kynnyksellä. Jokainen vanhempi voi eläytyä hätään, kun sovitut yhteydenotot loppuvat, eikä viesteihin vastata.

Brittiläisen Fiona Bartonin edelliset psykologiset trillerit Leski (2018) ja Lapsi (2019) saivat jo kiitosta. Uutuutta pidän tekijän parhaana. Siinä on vetävä juoni ja selkeä rakenne. Näkökulma vaihtelee toisen tytön, hänen äitinsä, poliisin ja toimittajan välillä.

Toimittajia kouluttava kirjailija Barton tuntee lehdistön uutisnälän ja taktiikat. Edellisistä teoksista tuttu Kate Waters saa kiinnostavan toimeksiannon. Keikka Thaimaahan sopii hänelle, sillä maassa on hänen poikansakin. Pian Kate huomaa tapauksen tulevan tuskallisen lähelle.

Barton ei mässäile rikoksilla. Hänen vahvuuttaan on nähdä henkilöitten motiivit. Taitavasti hän kietoo lukijan kerronnan imuun, ihmisten kokemukseen. Juonen käänteitä ei voi etukäteen arvata.

Hämyiset hostellit ovat tarinan uskottavaa taustaa. Reppumatkaajien Bangkokiin tekijää ovatkin opastaneet niin ulkomaankirjeenvaihtajat, virkamiehet kuin suurlähetystökin.

Teoksen luettuani muistin Finlandia-palkinnon kahdesti voittaneen Bo Carpelanin tunnustuksen: Olen oppinut kirjallisuudesta vähintään yhtä paljon kuin todellisuudesta. Nuorena kirjat opettivat ennakoimaan, välttämään vaaroja.

Epäiltyä on vaikea jättää kesken, joten yöpöydälle en sitä suosittele.

Lue lisää