Arvostelut

Teatteriarvio: Herkullisten asetelmien komedia sortuu leikittelemään naapurikansojen stereotypioilla

Kummeli-kaksikon käsikirjoittamassa kauhujen keittiössä tartarpihvit väännetään halvimmasta sikanautajauhelihasta.
Jaakko Vuorenmaa
Velkakierteeseen ajautunut ravintoloitsija (Jouko Klemettilä) ja tarjoilija (Eija Vilpas) sekä nahistelevat että nauravat yhdessä.

Vähemmälläkin ilmehtimisellä ja säntäilyllä pärjäisi. Se tulee ensimmäisenä mieleen, kun Helsingin Kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä esitettävä Le Coq - taistelu ravintolasta pääsee käyntiin.

Alkukohtauksessa tarjoilija (Eija Vilpas) ja ravintoloitsija (Jouko Klemettilä) voivottelevat asiakaskatoa ja velkakierrettä Samariinia ja viiniä naukkaillen. Entinen Michelin-tähden ravintola myy maksamakkaraa hanhenmaksana, tekee tartarpihvit tarjoussikanaudasta ja tarjoilee tonkkaviiniä kalliina vuosikertaviininä. Asetelma on sinänsä herkullinen. Tietysti paikalle pelmahtaa ravintoloitsijan verivihollinen, virolainen ravintolakriitikko (Riitta Havukainen).

Kohelluksen määrä yltyy melkoiseksi, kun soppaan heitetään Venäjältä yllättäen ilmestyvä velipuoli (Heikki Hela) asianajajineen (Kaisa Hela) vaatimaan ravintolaa itselleen. Huumoria yritetään repiä virolaisten ja venäläisten stereotypioista ja kielten aksenteista, mikä tuntuu ajan henkeen sopimattomalta.

Virkistävää vaihtelua näytelmään tuo vähäeleisempi Jarkko Niemi, joka esittää Kelan jonosta värvättyä, hasista pössyttelevää kokkia, jolla ei ole ranskalaisen keittiön saloista hajuakaan. Oma pikantti roolinsa on myös rottamyrkyttäjällä, komeaäänisellä Pertti Koivulalla.

Äänestä puheen ollen esitys sisältää jokusen päälleliimatun ja hieman kiusalliselta tuntuvan laulukohtauksen.

Toki Kummeleista tuttujen Timo Kahilaisen ja Heikki Vihisen käsikirjoittamasta ja ohjaamasta näytelmästä irtoaa myös oivalluksia ja hörähdyksen irrottavia sutkautuksia, mutta niiden vastapainona nähdään turhan monta koulunäytelmän kikalta tuntuvaa "nyt tuli turpaan" -melskaamista.

Kokenut näyttelijäkaarti saa kuitenkin isot kiitokset, kuten myös nuhjaantuneen ravintolan lavastus. Esitys kestää väliaikoineen 2,5 tuntia, joten siinä ajassa aivot kyllä ehtivät lentää narikkaan ja omat murheet unohtua.

Le Coq – taistelu ravintolasta, Helsingin Kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä 16.5. asti.

Lue lisää