Arvostelut

Kirja-arvio: "Etelän media" pilkkasi karkeasti Kekkos-muistojen keräystä Kainuusta – runsaasta aineistosta julkaistaan nyt merkittävä osa

Kekkosen elämästä kansankielellä kertova aineisto on tutkimaton ja käyttämätön.
Pekka Tuomikoski: UKK - Nälkämaan kuningas. 300 sivua. Readme.fi.

Nuori tutkija Jorma Keränen pestattiin runsas neljä vuosikymmentä sitten kiertämään Kainuusta muistikuvia maakunnan suuresta pojasta, presidentti Urho Kekkosesta. Runsas aineisto on levännyt pitkään melko rauhassa. Nyt mielenkiintoisia kirjoja synnyttävä Pekka Tuomikoski julkaisee siitä merkittävän osan kaikelle kansalle.

Aikanaan ”etelän media”, Yleisradio ja Helsingin Sanomat pilkkasivat projektia karkeasti. Kirjassa on näytteitä, miten ne pitivät sopimattomana tietojen keräämistä kohteen vielä eläessä.

Todellisuudessa keräys suoritettiin auttamattoman myöhään. Kekkosen uitto- ja vapaussotakavereista ani harva oli elossa, ja heilläkin usein muisti perin lahonnut.

Kekkosten sota-aikana Vuolijoella omistaman Hinan talon nuorimmat renkipojat lähentelivät silloin kuuttakymmentä. Etäviljelijä Kekkosen vaimolleen Hinaan lähettämien, sittemmin julkaistujen kirjeiden antama kuva Hinan elämänmenosta saa heiltä arvokasta täydennystä.

Kekkosta kainuulaisena poliitikkona käsitellään perusteellisimmin vahvan tukimiehen, ristijärviläisen Toivo Pulkkisen laajassa haastattelussa. Kaikki maalaisliittolaiset eivät innostuneet ”ulkopuolisen” Kekkosen tulosta 1945 Kainuun ehdokkaaksi. Istuvat kansanedustajat luonnollisesti pelkäsivät asemansa puolesta.

Kekkosesta kerrotaan usein tarinaa, jossa tämä talovierailullaan läikäytti kahvia pöytäliinalle. Emäntä ei ollut moksiskaan.

Hetken kuluttua samanlainen vahinko kävi isännälle: ”Siinä meillä toinen tohelo”, emäntä kommentoi.

Presidentti lähti, mutta pian posti toi tullessaan paketin. Siinä oli uusi hieno pellavaliina ja tervehdys: ”Siltä toiselta tohelolta.”

Keränen on hauskasti lähtenyt selvittämään kuuluisaa tohelo-juttua. Tutkijaa ohjattiin talosta, kylästä ja pitäjästä toiseen vakuuttaen, että juuri siellä se tapahtui. Lopulta hän oli takaisin ensimmäisessä paikassa.

Sattumalta selvisi, ettei kahvi kaatunut liinalle ensinkään Kainuussa, vaan Lapissa Kittilän Kairassa. Presidentti itse vahvisti asian. Kansan muistoihin kannattaa suhtautua armollisella lähdekritiikillä.

Lue lisää

Kirja-arvio: Marskimaalla elävä rämelikka on tuore versio Tuulen viemää -romaanista tai ruma ankanpoikanen -sadusta

Kirja-arvio: Saaristo ja meri tarjoavat ankaran elinympäristön Paula Nivukosken Mainingin varjot -romaanissa

Kirja-arvio: Lapsiperheille suunnattu reseptikirja sopii mainiosti myös aikuisille, sillä ohjeet ovat ihastuttavan nopeita ja yksinkertaisia

Kirja-arvio: Eeva Kolu paloi loppuun kolmesti, ja nyt hän kertoo, miten uupumusta vastaan voi taistella armollisuuden avulla