Maaseudun Tulevaisuus

Auringonpimennys kokosi oululaiset torille

Tähtitieteellinen yhdistys Arktos houkutteli oululaiset torille seuraamaan harvinaista auringonpimennystä. Pohjois-Pohjanmaalla sää suosi pimennyksen katselua.
Suvi Niemi
Oulun torille kerääntyi satoja ihmisiä seuraamaan auringonpimennystä.

OULU (MT)

Kirkas kevättalven päivä alkoi saada hämäriä sävyjä, kun kuu lipui osittain auringon eteen perjantaina puolilta päivin.

Sadat oululaiset kerääntyivät torinrantaan seuraamaan harvinaista valoilmiötä. Paikalla oli runsaasti lapsiperheitä ja koululaisia.

Tähtitieteellinen yhdistys Arktos oli tuonut paikalle pimennykseen katseluun sopivia suojalaseja sekä kennoilla varustettuja kaukoputkia.

Lasit vietiin käsistä ja kaukoputkillekin oli metrien jono. Tähtitieteen harrastaja Esa Rauman oli yleisöryntäyksestä iloinen ja hämillään.

"Auringonpimennys on näköjään oululainen karnevaali", Tuula Lausmaa-Samuelli naureskeli. Hän tulin torille italialaisen miehensä Maurizio Samuellin kanssa.

Täydellinen auringonpimennys nähdään samalla paikkakunnalla keskimäärin kerran 400 vuodessa. Seuraava täydellinen auringonpimennys tapahtuu Suomessa lokakuussa 2126 ja osittainen elokuussa 2018.

 

 

 

Lue lisää

Video: Esko Kangastalo ja Juhani Repo kaupunkilohestavat Oulussa – "Ensimmäinen punttilohi minulle tästä paikasta"

Junnikkala aikoo rakentaa sahan Ouluun – yhtiön tukin tarve kasvaa 650 000 kuutiolla vuodessa

Oululainen palopäällikkö yllättyi Ahti-myrskyn vahvuudesta — "Myrsky oli poikkeuksellisen voimakas ja lyhytaikainen"

Video: Oulun asuntomessualueen ensimmäinen rakennus valmistunut – Hotelli Räystäspääskyyn mahtuu majoittumaan 40 räystäspääskyperhettä