Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Bioenergia

Stora Enson sellu- ja paperitehtaan prosessivedestä tehdään biokaasua Ruotsissa – polttoainetta saadaan 200 kuorma-auton tarpeisiin

Nymöllan biokaasulaitoksen rakentaminen maksoi lähes 45 miljoonaa euroa.
Gasum
Stora Enso tuottaa Nymöllassa vuosittain 340 000 tonnia sellua ja 485 000 tonnia puuvapaata toimistopaperia. Jatkossa prosessivesistä tehdään biokaasua 75–80 gigawattituntia vuodessa.

Energiayhtiö Gasum on avannut Ruotsin Nymöllaan Pohjoismaiden ensimmäisen biokaasulaitoksen, joka toimii sille raaka-ainetta tuottavan sellu- ja paperitehtaan yhteydessä.

Huhtikuussa avattu laitos tuottaa Stora Enson tehtaan prosessivedestä nesteytettyä biokaasua (LBG) noin 75–80 gigawattituntia vuodessa. Määrä kattaa esimerkiksi 200 kuorma-auton vuosittaisen polttoaineenkulutuksen.

Nymöllan laitoksen tuotantokapasiteetti on suurempi kuin Gasumin juuri laajentaman Turun biokaasulaitoksen, joka tuottaa vuosittain 60 gigawattituntia biokaasua.

“Yhteistyö lähti liikkeelle molemminpuolisesta halusta vähentää hiilidioksidipäästöjä ja luoda samalla Stora Enson tehtaan prosessivedestä jotain arvokasta. Kysyntä puhtaammille polttoainevaihtoehdoille on valtava, joten laitoksen tuotantoa tarvitaan merenkulun, raskaan liikenteen ja teollisuuden tarpeisiin niiden hiilijalanjäljen pienentämiseksi”, Gasumin toimitusjohtaja Johanna Lamminen sanoo tiedotteessa.

Nymöllan laitos on Gasumin rakentama ja ylläpitämä. Sen rakentamiseen investoitiin lähes 45 miljoonaa euroa. Gasumin osuus siitä oli 27 miljoonaa ja Stora Enson 5 miljoonaa euroa. Hanke sai 12,2 miljoonaa euroa Ruotsin ympäristöviraston jakamaa, hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen kannustavaa Klimatklivet-tukea.

Lue lisää

Kuoleeko karja­talous biokaasuun?

Gasum ostaa Taaleritehtaan biokaasulaitokset

Sikalan kaasu antaa vihreän autokyydin Ruotsissa – Sikalayrittäjä ei vielä tee tiliä kaasuntuotannolla

Biokaasulla energiarahat ja työpaikat Suomeen