Bioenergia

Yle: Kymmenien miljoonien tuet valuvat ulkomaille – Suomen tuulivoimamarkkinoille rynnivät varsinkin saksalaiset

Suomi kiinnostaa ulkomaisia sijoittajia, koska valtio tukee tuulivoimaa avokätisesti.
Kimmo Haimi
Rahoituspaineet ovat kovat erityisesti voimalaitosprojektin alkuvaiheessa. Alalla yleisesti käytetyn kaavan mukaan pienen, yhden megawatin voimalan rakentamiseen menee yhteensä noin 1,5 miljoonaa euroa.

Moni suomalaisyhtiö on huomannut, että on kannattavampaa toimia ulkomaisen sijoittajan apulaisena kuin tuottaa itse sähköä, uutisoi Yle.

Suomeen on suunnitteilla lähemmäs 300 uutta tuulivoimalaprojektia. Ylen laskelmien mukaan näistä noin 40 prosentissa omistajana on ulkomaalainen yritys tai rahasto.

Yksin saksalaisten nimissä on lähes kolmasosa vireillä olevista hankkeista. Suomi kiinnostaa ulkomaisia tuulivoimasijoittajia erityisesti yhdestä syystä: valtio tukee tuulivoimaa avokätisesti.

Suomalainen tuuliyhtiö antaa usein kasvot ulkomaiselle kumppaniyhtiölle. Suomalainen toimija laittaa projektit vireille ja hoitaa lupa-asioita ja viestintää tuulivoimapaikkakunnalla.

Osa suomalaisyhtiöistä kehittää voimalaprojekteja suoraan ulkomaisille yhtiöille ja saa siitä palkkion. Osa saattaa myydä hankkeen jossain kohtaa ulkomaiselle yhtiölle tai sijoittajalle, koska omat rahat eivät riitä viemään hanketta maaliin.

Ylen uutinen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tuulivoiman tuki romahti sadasta eurosta liki nollaan uudessa kilpailutuksessa

Hämeeseen nousee tuulivoimaloita ilman tukea – pitkien tuotantosopimusten sähkönostajia etsitään parhaillaan

Tiheä asutus haittaa investointeja tuulivoimaan Belgiassa: "Kilpailu rakennusluvista on kovaa"