Bioenergia

Oulu tuottaa biosähköä lämmön ohella – kattila Valmetilta

Oulu uskoo sähköntuotantoon, vaikka aiemmin Helsinki ja Lahti päättivät tuottaa pelkkää lämpöä
Oulun energia
Oulun Energia on laatinut havainnekuvan uudesta voimalaitoksesta.

Oulun Energia päätti tammikuun alussa investoida 200 miljoonaa euroa sähköä ja lämpöä tuottavaan biovoimalaitokseen Oulun Laanilaan.

Valmet tiedotti tänään toimittavansa laitokseen arvoltaan 70 miljoonan euron monipolttoainekattilan sekä savukaasujen käsittelyjärjestelmän. Suunnittelu on tilattu Pöyryltä.

Sähkön ja lämmön yhteistuotanto on ollut vastatuulessa sähkön halpuuden vuoksi ja aiemmin esimerkiksi Helen päätyi Helsingissä pelkän lämpölaitoksen rakentamiseen. Myös Lahdessa rakennetaan pelkkä lämpölaitos mutta siten, että myöhemmin siihen voidaan lisätä generaattori sähkön tuottamista varten.

Oulun kattila korvaa tuotannosta poistuvan Toppila ykkösen, joka ei enää täytä 2020-luvun ympäristövaatimuksia.

Biovoimalaitos tuottaa sähköä 75 megawatin teholla ja kaukolämpöä 175 megawattia sekä tarvittaessa prosessihöyryä teollisuudelle.

Uusi voimalaitos valmistuu vuoden 2020 lopulla. Se käyttää metsäpolttoaineita, turvetta sekä kierrätysjätettä.

Oulun Energian vähentää astettain turpeen käyttöä ja lopettaa sen kokonaan 2040-luvulla.

"Yhteistuotanto on kokonaistaloudellisesti paras vaihtoehto varmistamaan oululaisten lämmityksen tulevaisuudessa", Oulun Energian toimitusjohtaja Juhani Järvelä sanoo.

Valmetin kattila on Cymic-kiertoleijukattila, joka tuottaa korkeapainehöyryä 120 barin paineessa ja 540 asteen lämpötilassa 195 megawatin teholla.

Savukaasujen käsittelyjärjestelmään kuuluu puhdistuksen lisäksi savukaasun lauhdutin, jolla voidaan tuottaa 55 megawatin teholla kaukolämpöä.

Tekniikka ei rajoita puun käyttöä.

Biovoimalaitoksen ympärille voidaan rakentaa höyryä käyttäviä biojalostamoita tai muuta teollisuutta, Oulun Energia kertoo.

Rakentaminen alkaa kesäkuussa 2018 ja korvaa kesällä 2020 Toppilan ykkösen. Toppilan kakkosvoimala jatkaa elinkaarensa loppuun vuoteen 2035 saakka.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Oulun Energia aikoo hiilinegatiiviseksi lisäämällä puun ja vähentämällä turpeen käyttöä

Koskenkorvan tehtaan kiertotalous toi Altialle palkinnon kansainvälisessä kilpailussa

Puun osuus kasvaa Oulussa turpeen kustannuksella