Iisalmen Sanomat: Ylä-Savon karjanlanta kiinnostaa Gasumia, ProAgrialla suunnitelmat kahden laitoksen rakentamiseksi - Bioenergia - Maaseudun Tulevaisuus
Bioenergia

Iisalmen Sanomat: Ylä-Savon karjanlanta kiinnostaa Gasumia, ProAgrialla suunnitelmat kahden laitoksen rakentamiseksi

Tuottajat ovat toistaiseksi haluttomia investoimaan biokaasulaitoksiin itse.
Pentti Vänskä
Jotta biokaasun tuotanto kannattaisi, lantaa toimittavien maatilojen tulisi sijaita 30 kilometrin säteellä laitoksesta.

Pohjois-Savossa on valmiit suunnitelmat kahden suuren biokaasulaitoksen rakentamiseksi, kertoo Iisalmen Sanomat. Laitokset tulisivat Kiuruveden seudulle ja Vieremälle.

Raaka-aineena olisi karjan lietelanta. Yksi laitos tarvitsee vähintään 100 000 kuutiota lietelantaa vuodessa. Yhteensä laitosten käsittelyyn menisi 6 000 naudan tuottama lanta.

Laitokset tuottaisivat liikennebiokaasua noin 2 000 henkilöauton vuotuiseen kulutukseen.

Viljelijöiden yhteenliittymänä toteutettavaa hanketta on suunniteltu ProAgria Pohjois-Savon KierRe-hankkeessa.

Maatilat eivät toistaiseksi halua tehdä investointia, koska ne arvioivat sen tuottaman hyödyn liian vähäiseksi.

ProAgrian asiantuntijan Juhani Paavolaisen mukaan ennen investointipäätöstä halutaan myös seurata kokemuksia Valion ja Atrian tulevista biokaasulaitoksista Nivalassa ja Nurmossa. Ylä-Savon investoinnit voisivat toteutua vuonna 2022 tai 2023.

Iisalmen Sanomien mukaan investoinnit Ylä-Savon karjatiloista tuotettavaan biokaasuun kiinnostavat myös kaasuyhtiö Gasumia.

Suomessa yhtiö omistaa biokaasulaitokset itse, mutta Ruotsissa se on osakkaana yhteisyrityksissä, joissa myös maataloustuottajat voivat olla osakkaina.

Iisalmen Sanomat: Lehmien lietelanta Ylä-Savon uusin mahdollisuus – suunnitteilla kaksi suurta biokaasulaitosta (aukeaa tilaajille)

Lue lisää

Biokaasulle ei tule lisävaroja hallituksen budjettiriihestä – katso tiedotustilaisuus suorana kello 16

Työryhmä ehdottaa: Liikennebiokaasu verolle

Budjettiriihi alkaa: Hallituksen kunnianhimo biokaasussa ei riitä MTK:lle – budjettiriihessä päätetään myös turpeesta ja etsitään 30 000 uutta työpaikkaa

Biokaasuun kunnianhimoa ja metsäalalle ohjelma investointien tueksi – näitä MTK vaatii maanantaina alkavalta budjettiriiheltä