Bioenergia

Aurinko alkaa jäähdyttää Atrian laitoksia, kun Nurmoon nousee Suomen suurin aurinkosähköpuisto

Bioenergia 30.01.2017

Atria rakentaa yhdessä Nurmon Aurinko Oy:n kanssa Suomen suurimman aurinkosähköpuiston Nurmon tuotantolaitoksen yhteyteen.


Markku Vuorikari
Atrian ensimmäiset aurinkopaneelikentät otetaan käyttöön ensi kesänä.

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Atria Suomen aurinkosähköpuistohankkeelle 2,72 miljoonan euron investointituen.

Hankkeessa toteutetaan Suomen ensimmäinen teollisen mittaluokan aurinkosähköpuisto, joka tuottaa täysin uusiutuvaa, päästötöntä ja kotimaista aurinkosähköä elintarviketeollisuudelle. Hankkeen suunnitteluvaihe käynnistetään välittömästi.

Aurinkosähköpuisto rakennetaan vaiheittain seuraavan kahden vuoden aikana. Ensimmäiset aurinkopaneelikentät otetaan käyttöön ensi kesänä.

Atrian hanke tukee uusiutuvan energian käytön lisäämistä ja testaa uutta palvelukonseptia sekä älykkäitä ohjauksia kiinteistön sähköverkossa. Palvelukonseptia voi monistaa, laajentaa alueellisesti ja viedä kansainvälisille markkinoille.

Nurmoon nouseva aurinkovoimala on valmistuessaan Suomen suurin. Vastaavia teollisuuslaitokseen integroituja aurinkoenergiaratkaisuja ei ole Suomessa aiemmin toteutettu. Tehtaan alueelle asennetaan yli 24 000 aurinkopaneelia maa- ja kattoasennuksina, ja ne vastaavat 5 600 megawattitunnin vuotuista sähköntuotantoa.

Paikallisesti tuotetulla päästöttömällä sähköllä korvataan noin viisi prosenttia tehtaan vuodessa tarvitsemasta sähköstä. Atrian mukaan hanke vähentää kokonaispäästöjä ja parantaa tehtaan energiatehokkuutta. Se lisää omavaraisuutta ja riippumattomuutta ulkopuolisista verkoista sekä niiden häiriöistä.

Hanketta varten perustettu Nurmon Aurinko Oy toteuttaa investoinnin ja vastaa laitteistojen ylläpidosta. Atria Suomi Oy toteuttaa hankkeen yhteistyössä Solarigo Systems Oy:n kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit