Bioenergia

Bioenergia ry: Uusiutuvalle energialle voisi maksaa tukea pelkästään talvisin

Bioenergia ry:n mukaan sen ehdottama tukimalli olisi kustannustehokas, koska kesäisin sähkö tuotetaan jo nyt valtaosin uusiutuvilla energianlähteillä ja ydinvoimalla.
Markku Vuorikari
Bioenergia ry ehdottaa uusiutuvan energian tuen keskittämistä talviaikaan. Tuen tulisi huomioida myös lämmöntuotanto.

Hallitus aikoo jatkossa tukea uusiutuvan energian tuotantoa teknologiariippumattoman tarjouskilpailun kautta. Kahden terawatin tarjouskilpailua on kaavailtu vuosille 2018–2020.

Valtio maksaisi sähkön tuotantotukea tarjouskilpailun perusteella kustannustehokkaimmille uusiutuvan energian uudistuottajille. Tarjouskilpailun voittaisivat ne energiantuottajat, jotka tarjoavat uusiutuvan sähkönsä alhaisimpaan hintaan.

Turve- ja puuenergia-alaa edustava Bioenergia ry ehdottaa tuen keskittämistä talveen, jolloin energian kulutus on suurimmillaan.

Järjestön ehdottamassa mallissa tarjouskilpailu myös kohdistuisi sähkön kiinteän markkinahinnan sijaan sähkön hinnan päälle talvikaudella maksettavaan preemioon. Tämä siirtäisi riskiä tuen suuruudesta valtiolta energiantuottajalle.

Lisäksi Bioenergia vaatii lämmöntuotannon huomioimista. Sen ehdottama malli tukisi energiatehokasta sähkön ja lämmön yhdistettyä tuotantoa (chp). Chp-voimalaitoskanta vanhenee, sillä nykyisessä tukijärjestelmässä investoinnit yhdistettyyn sähkön- ja lämmöntuotantoon eivät ole houkutelleet energiantuottajia.

"Suomessa tulisi miettiä uusiutuvan sähkön tuotantotuen keskittämistä talviajalle. Tämä olisi kustannustehokasta ja tukisi energiajärjestelmän toimitusvarmuutta huippukulutustilanteessa sekä irtautumista fossiilisista energialähteistä. Kesäaikana sähköntuotanto perustuu jo nyt lähes kokonaan uusiutuviin energialähteisiin ja ydinvoimaan", järjestön toimitusjohtaja Harri Laurikka sanoo tiedotteessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Yli kaksi kolmasosaa päättäjistä lisäisi puuenergian käyttöä

Tuulivoiman tuki romahti sadasta eurosta liki nollaan uudessa kilpailutuksessa

Energialaitoksissa palavasta puusta alle pari prosenttia on järeää puuta