Bioenergia

Biomassan murskaus ja siirto reaktoriin samassa silppurissa: Lerkan tilan keksintö tiivistää biokaasulaitoksen työvaiheita

Apevaunun ja siirtolaitteen työt yhdistävä syöttöjärjestelmä on nyt päässyt kaupalliseen tuotantoon.
Pekka Fali
Silppurissa vaakaruuvit murskaavat, sekoittavat ja siirtävät biomassan suoraan reaktoriin.

Lihakarjan kasvattaja Jukka Piirala Lerkan tilalta Utajärveltä haki pitkään sopivaa biokaasulaitosta tilalleen. Hän piti markkinoilla olevia järjestelmiä kalliina ja monimutkaisina, joten kauppoja ei syntynyt. Erityisesti biomassan syöttöjärjestelmät eivät miellyttäneet.

Neljä vuotta sitten Piirala alkoi kehittää laitetta, joka syöttäisi biomassan suoraan biokaasureaktoriin.

"Laitteessa on vaakaruuvit, jotka sekoittavat, murskaavat ja syöttävät massan suoraan reaktoriin", Piirala selvittää.

Vastaavaa laitetta ei ole markkinoilla. Tavallisesti biokaasulaitoksessa on erikseen apevaunu ja siirtolaite.

Syöttöjärjestelmä on nyt päässyt kaupalliseen tuotantoon.

Lerkka Biokaasujärjestelmät -nimellä laitteita valmistava BioJJJJ Oy on tehnyt jyväskyläläisen biokaasulaitostoimittajan BioGTS:n kanssa sopimuksen kymmenen järjestelmän toimittamisesta. BioGTS toimittaa siis koko järjestelmän loppukäyttäjälle.

Ensimmäiset Lerkan syöttöjärjestelmät tulevat biokaasulaitoksiin Suupohjan ammattioppilaitokselle sekä Ilkka Herlinin tilalle Kuitian kartanoon. Piirala odottaa, että ensi vuonna biokaasuinvestoinnit lähtevät kunnolla käyntiin maatiloilla, jolloin syöttölaitteidenkin kysyntä kasvaisi.

"Kahden ison laitetoimittajan kanssa ovat neuvottelut käynnissä. Tavoite on päästä niiden alihankkijaksi", Piirala kertoo.

Yleisimmin maatilan biokaasulaitoksessa käytetään nurmea ja karjanlantaa, mutta Piirala on testannut laitteen myös esimerkiksi perunoilla, porkkanoilla ja sipuleilla.

Lerkan syöttöjärjestelmän vahvuus on tehokas murskaus. Se jauhaa kasvien soluseinät rikki huolellisesti, jolloin bakteerit pääsevät hajottamaan rehua nopeasti. Niin sanottu rehun viipymäaika biokaasureaktoreissa on keskimäärin 60 vuorokautta, kun Piiralan kehittämällä laiteella se jopa puolittuu.

Osakkaina Lerkan biokaasujärjestelmiä valmistavassa BioJJJJ:ssä ovat Jukka Piiralan lisäksi hänen poikansa Joona Piirala sekä RP-koneiden yrittäjä Jaakko Laitinen.

Laitteen tuotekehityksessä ja valmistuksessa maanviljelijän ja konepajan yhteistyö on ollut hedelmällistä.

"Maatilan on yksin vaikea ruveta tekemään tällaista. Tuotekehityksessä taas tarvitaan käytännön kokemusta", Jukka Piirala summaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Luke ja Syke: Tariffi lannasta tehtävälle biokaasulle edistäisi lantapohjaista kiertotaloutta

Biokaasulle tulossa tukea hallitusneuvotteluissa

Marttila hallitusneuvotteluista: "Nyt on viimeinen näytönpaikka saada biokaasu vauhtiin"