Bioenergia

St1: Sähköautot eivät vähennä öljyn kulutusta

Energiayhtiön puheenjohtaja Mika Anttonen haluaa velvoittaa Shellin, Exxonin ja muut öljyjätit tuottamaan biopolttoaineita.
Jaana Kankaanpää
St1:n puheenjohtajan Mika Anttosen mukaan pelkkä sähköautoilu ei vähennä öljyn kulutusta maailmassa ollenkaan, vaan öljynjalostuksessa väistämättä syntyvälle bensiinille keksitään vain uusia käyttötarkoituksia.

Saattaisi luulla, että sähköauto vähentäisi öljyn kulutusta maailmassa. Se kun ei tarvitse bensiiniä. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen.

"Sähköautot yksinään eivät vähennä raakaöljyn kysyntää yhtään", lataa energiayhtiö St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen.

Äkkiseltään todella paksun kuuloinen väite käy järkeen, kun perehtyy aavistuksen petrokemiaan.

Autojen käyttämä bensiini valmistetaan raakaöljystä tislaamalla. Kaikkea öljyä ei voida tislata suoraan bensiiniksi, vaan prosessissa musta kulta tuottaa aina muitakin lopputuotteita, sillä öljy on sekoitus eri hiilivetyjä.

Tislatessa raakaöljystä eroaa bensiinin lisäksi aina muun muassa etaani- ja butaanikaasua, petrolia, diesel-öljyä, raskasta polttoöljyä sekä bitumia. Teollisesti käyttökelpoisia menetelmiä kevyempien jalosteiden, kuten bensiinin, muuttamiseksi raskaammiksi, kuten lentopetroliksi, ei ole toistaiseksi olemassa.

Anttosen mukaan bensiinin tarpeen väheneminen ei vähennä öljyn kulutusta, jos maailmassa tarvitaan nykyiseen malliin muita öljyjalosteita. Samaan aikaan bensiinistä luopumisen kanssa on etsittävä vaihtoehtoja myös muun muassa polttoöljyn käytölle, öljypohjaisille muoveille, teiden asfaltoinnille ja niin edelleen.

"Lentäminen on iso ongelma, sillä siihen öljyä tarvitaan paljon. Lentopetrolia saa raakaöljystä maksimissaan 10 prosenttia."

Vääränlaisella politiikalla öljyyn liittyvät ongelmat vain siirtyvät ympäri maailmaa. Mika Anttonen kertoo, että vuoden 2015 alusta voimaan tullut rikkidirektiivi lopetti raskaan polttoöljyn käytön laivoissa Itämerellä.

"Nyt raskas polttoöljy vain viedään kauemmas ja poltetaan luultavasti jossain päin Afrikkaa sähköksi", toteaa Anttonen.

Anttonen penääkin innovaatioita, eivätkä ne hänen mukaansa synny ilman pakkoa, sillä ilmasto ei voi loputtomiin odottaa öljyn loppumista. Syyttävä sormi osoittaa suurimpien öljy-yhtiöiden suuntaan.

Suomessa energiayhtiöt on velvoitettu tuottamaan fossiilisten polttoaineiden ohella bioenergiaa. Tuotantovelvoite on tuupannut Suomen bioenergiakehityksen kärkikahinoihin.

Puheenjohtaja toteaa, että Shell, Exxon ja muut öljyjätit on saatettava vastaavan velvoitteen piiriin.

"Ilman näitä yhtiöitä kansallisvaltioiden resurssit eivät millään riitä korvaamaan fossiilisia polttoaineita uusiutuvilla."

St1 julksti tiistaina yhteispohjoismaisen, vuoteen 2030 ulottuvan uusiutuvan energian kehityskartoituksen. Selvitys pyrkii luomaan kokonaiskuvan sähkön- ja lämmöntuotannon sekä liikenteen energiantarpeen täyttämisen vaatimista muutoksista.

Lue lisää keskiviikon Maaseudun Tulevaisuudesta.

Lue lisää

Pekka Viljakainen perusti yrityksen 13-vuotiaana ja myi sen 400 miljoonalla markalla - Näin hän vinkkaa sijoittamaan

"Vihreä kasvu on suurta huijausta" – ST1:n Mika Anttonen roimii rajusti Suomen hiilettömyystavoitetta ja näkee ilmastonmuutokseen vain yhden ratkaisun

Energiapolitiikka ei ole rakettitiedettä

Urheilun suurtukija uskoo arvokisamitaleihin, mutta ei ilman kovaa työtä – hänen mielestään chillailu vaarantaa myös koko Suomen kilpailukyvyn: "Meillä pitäisi olla kunnianhimoisempi asenne"