Bioenergia

Suomen turvevarat eivät vastaakaan Norjan öljymiljardeja – taustalla ympäristölain muutos

Bioenergia 24.02.2017

Turveinfo.fi -sivuston kampanja päivitti julkaisemiaan tietoja Suomen turvevarannon arvosta.


Kari Salonen
Suojelluilta soilta ei saa nostaa turvetta. Siksipä niitä ei myöskään lasketa käytettävissä olevaan turvevarantoon.

Turvealan ja Bioenergia ry:n turveinfo.fi -sivuston kampanja on muuttanut julkaisemansa tekstin, jossa käsiteltiin Suomen turvevarojen arvoa suhteessa Pohjanmeren öljyvaroihin.

Turveinfo.fi väitti aiemmin, että Suomen turvevaranto olisi jopa kaksi kertaa Pohjanmeren öljyvarantoja arvokkaampi. "Se tekisi meistä rikkaampia kuin norjalaisista", teksti jatkui.

Nyt teksti kuuluu näin: "Käyttökelpoiset turvevarantomme ovat tällä hetkellä noin puolet Norjan tunnetuista öljyvaroista (2014)."

Bioenergia ry:stä kerrotaan, että tekstiä on päivitetty Geologian tutkimuskeskuksen GTK:n antaman tuoreen lausunnon perusteella.

Aiempi väite perustui Bioenergian ry:n käytössä olleisiin tietoihin vuodelta 2014.

Bioenergia ry:stä kerrotaan, että GTK:n lausunnon mukaan arvio Suomen käytettävissä olevista turvevaroista on vähentynyt merkittävästi vuoden 2014 ympäristönsuojelulain muutoksen vuoksi.

Lakimuutos tiukensi turvetuotantoon otettavien soiden lupaehtoja, jolloin lain mukaisesti turpeen nostoon käytettävissä oleva ala pieneni merkittävästi.

Myös tietoja öljyvaroista on täsmennetty.

Helmikuun alussa käynnistynyt turveinfo.fi:n kampanja on herättänyt vilkasta keskustelua turpeesta. Muun muassa Suomen Luonto -lehden toimituspäällikkö Antti Halkka arvosteli kampanjan väitteitä paikkansapitämättöminä.

Lue myös:

Turvealan mainos ravistaa ajattelemaan: "Maailman hölmöin kansa, uppoaminen on oma valintamme"

Suomen Luonto: "Bioenergiayhdistyksen väitteet turpeesta roskaa, varat ovat varsin vähäarvoiset"

Aiheeseen liittyvät artikkelit