Bioenergia

Turvekeskustelu kiihtyy – Bioenergia ry nokittaa Suomen luonnonsuojeluliitolle

Bioenergia 04.02.2017

Suomen Luonto -lehden toimituspäällikkö ja Bioenergia ry väittelevät saako turve verotukea vai ei.


Markku Vuorikari
Suomessa turvetta on toistaiseksi käytetty enimmäkseen energiaksi.

Bioenergia ry:n, turpeentuottajien ja -käyttäjien yhteinen turveinfo.fi käynnisti näyttävän mainoskampanjan turpeen puolesta ja samalla keskustelun turpeesta.

Kampanjan mukaan Suomen turvevaranto on jopa kaksi kertaa arvokkaampi kuin tunnetut öljyvarannot Pohjanmerellä. "Se tekisi meistä rikkaampia kuin norjalaisista. Se tekisi meistä energiaomavaraisia."

Suomen luonnonsuojeluliiton Suomen Luonto -lehden toimituspäällikkö Antti Halkka sanoi, että mainoksessa valtavana rikkautena mainitun turpeen käyttö romahtaisi, jos se ei saisi vuosittain yli sadan miljoonan euron verotukea.

Nyt Bioenergia ry:n Hannu Salo vastaa Halkalle, että turpeen energiakäyttö ei saa valtiolta tukea. "Lämmöntuotannossa käytetystä turpeesta energiantuottajat maksavat valtion kassaan energiaveroa 1,9 e/MWh eli noin 10–20 miljoonaa euroa vuodessa. Turpeen tuottajat, käyttäjät ja niiden työllistämät ihmiset maksavat vuosittain valtion kassaan myös useita muita veroja."

Salon mukaan turpeen nykyinen käyttö ja uuden suobiomassan muodostuminen on Suomessa tasapainossa. "Käytetty turvesuo voidaan soistaa uudelleen samaan paikkaan kasvamaan turvetta. Tällaista uusiutumista ei tapahdu fossiilisille, maamassojen peittämille kivihiilikerrostumille tai öljyesiintymille."

"Turve on monipuolinen ja arvokas raaka-aine moniin tarkoituksiin. Suomessa turvetta on toistaiseksi käytetty enimmäkseen energiaksi, mutta sopivia turvelaatuja voidaan käyttää kuivikkeina, kasvualustoina ja maanparannukseen. Turpeesta voidaan edelleen jalostaa korkean arvonlisän tuotteita esimerkiksi ekologisia rakennusmateriaaleja, öljynpoistoturpeita tai käyttää teknisen hiilen ja komposiittien raaka-aineina."

Lue myös:

Turvealan mainos ravistaa ajattelemaan: "Maailman hölmöin kansa, uppoaminen on oma valintamme"

Suomen Luonto: "Bioenergiayhdistyksen väitteet turpeesta roskaa, varat ovat varsin vähäarvoiset"

Aiheeseen liittyvät artikkelit