Pohjaton uteliaisuus vei minut öylättileipomoon - MT Blogit - Maaseudun Tulevaisuus
Edellinen Seuraava

Pohjaton uteliaisuus vei minut öylättileipomoon

Parhaat juttuideat syntyvät, kun toimittaja alkaa pohdiskella jotain aivan arkipäiväistä yksityiskohtaa.
Jarno Mela
Diakonissalaitoksen tiloissa Helsingissä valmistetaan yli miljoona öylättiä vuodessa.

Viisitoistavuotiaan pää täyttyy helposti monista suurista kysymyksistä. Voisiko ihastukseni pitää minusta? Tulinko nolanneeksi itseni totaalisesti koko luokan edessä? Mitä sitä tekisi peruskoulun jälkeen? Ja ehkäpä kaikkein polttavimpana: Miten sitä öylättiä pitikään syödä niin ettei se jämähdä kiinni kitalakeen?

Usein parhaat juttuideat syntyvät täysin vahingossa ja ne liittyvät johonkin aiheeseen, jonka olemassaoloa ei ole aiemmin osannut pohdiskella. Aiemmin tänä vuonna jäin miettimään miten ehtoollisleipä valmistetaan. Niitä jaetaan seurakunnalle ympäri Suomea ties kuinka monissa tapahtumissa. Sen on pakko olla valtava määrä öylättiä!

Pienen googletuksen jälkeen selvisi, että ehtoollisleipää valmistetaan lähestulkoon omassa naapurissani. Pikkuruisessa leipomossa kaksi koko- ja yksi osa-aikainen työntekijä valmistaa öylättiä kahdella laitteella, jotka muistuttavat valtavia vohvelirautoja. Enpä olisi arvannut! Pahviseen rasiaan mahtuu käsittämättömät 900 öylättiä. Vaaleat ehtoollisleivät näyttivät nopealla vilkaisulla macaron-leivoksilta.

Toimittajan työssä ehdottomasti parasta on se, että pohjattoman utelias luonne pääsee päivästä toiseen tutustumaan uusiin asioihin ja ihmisiin. Oli pohjattoman kiinnostavaa nähdä, kuinka hentoisista leipäkiekoista leikataan valmiita öylättejä, jotka pakataan pieniin rasioihin odottamaan lähetystä johonkin kirkkoon. On kiehtovaa ajatella, että minun silmieni edessä valmistettu ehtoollisleipä annetaan vielä joskus jollekin alttarin eteen polvistuneelle.

Ehtoollisleivän valmistuksessa poikkeuksellista on se, että toisin kuin muissa leivonnaisissa, ulkonäkö on huomattavasti makua tärkeämpää. Öylättileipomon työntekijöiden huolellista paneutuneisuutta oli upea seurata.

Pelkästä vedestä ja hienosta vehnäjauhosta syntyy leipää, jolla on keskeinen osa ehtoollisessa. Niin yksinkertaisista raaka-aineista syntyy jotain pyhää. Se on aika järisyttävä ajatus.

Lue koko juttu öylättileipomosta.

Edellinen Seuraava