Herkistytkö sinäkin tänä keväänä tavallista helpommin? – Viisi esitystä, jotka saavat silmäkulmat kostumaan

Virtuaaliset esitykset tarjoavat katsojille mahdollisuuden nauttia taiteesta koronakevään keskellä.
Jukka Pasonen
Koronakevään keskellä monet musiikkiesitykset ovat tuntuneet erityisen liikuttavilta.

Olen aina ollut aikamoinen vetistelijä ja usein tuherrankin itkua taide-elämysten äärellä edustivat ne sitten teatteria, elokuvaa, kirjallisuutta tai musiikkia. Tämän eriskummallisen kevään aikana tuntuu kuitenkin, että herkistymisvaihteeni loksahtaisi päälle tavallistakin helpommin. Ei tarvita kovin kummoista tunnelatausta, niin olen jo pyyhkimässä silmäkulmiani. En liene erityislaatuisen herkistymiseni kanssa yksin, vaan olen kuullut monien muidenkin kyynelehtivät tämän uuden ajan keskellä normaalia helpommin.

Kun taidekentällä on muuten varsin hiljaista, ovat monet harrastajat ja ammattilaiset vuodattaneet taitojaan internetin valtaväylille meidän iloksemme. Koska olen viime viikkoina törmännyt moniin (kirjaimellisesti) itkettävän ihanaan musiikkiesitykseen, päätin jakaa muutaman oman suosikkini myös teidän kanssanne.

Suomalaisten musiikkiteatteriammattilaisten MashUp!-projekti takasi minulle erittäin hyvät aamuitkut viime viikolla. Ja iltapäiväitkut tänään kirjoittaessani tätä postausta. Parinkymmenen laulajan sekä viisihenkisen bändin esityksessä sulautuvat yhteen Disneyn High School Musicalin kappale We're All in This Together sekä Rock of Ages -musikaalistakin tuttu Don't Stop Believin’. Siinä totisesti riittää tärkeää viestiä tähän kevääseen!

Kerroinkin jo aiemmin osallistuneeni valtavan Virtuaalikuoron yhteisponnistukseen. Maanantain veteraanipäivänä yli tuhatpäinen kuoro teki uuden esiintymisen tällä kertaa tuttuakin tutumman Finlandian tahtiin. Tuo kappale on tällaiselle veteraanikuorolaiselle tuttua kauraa, mutta kun ajattelen satoja laulajia omissa kotinurkissaan äänittämässä omia stemmojaan, en voi kuin – no kyllä te tiedätte – herkistyä. Niin ja en ole edelleenkään löytänyt itseäni kummaltakaan Virtuaalikuoron videolta. Kuinkahan monta katselukertaa olen niille jo antanut epäonnisilla bongausyrityksilläni?

Vaikka suomalaiset taiteilijat ovat erityisen lähellä sydäntäni, olen vähän vilkuillut myös rajojemme ulkopuolelle. New Yorkin Metropolitan-oopperan orkesteri on julkaissut YouTubessa jo useampiakin videoita. On kutkuttavaa päästä katsomaa eri soitinten taitureita lähietäisyydeltä, kurkistella miten heidän sormensa juoksevat pitkin soittimia ja tarkkailla mitä he tekevät tauon aikana. On myös ilahduttavaa nähdä kuinka monen muusikon taustalla siintää kirjahylly! Klassinen musiikki on myös takuuvarma herkistäjä kohdallani. Soitin entisessä elämässäni lähes kymmenen vuotta viulua. Ammattimuusikoita katsoessani pohdin välillä, mitä olisi tapahtunut, jos en olisi sulkenut viulukotelon kantta ja lähtenyt muille teille. No, harjoitusinnostukseni puutteesta päätellen tuskin olisin ainakaan ykkösviulistina Metropolitan-oopperan orkesterissa.

Jyväskyläläisen Kipinät-kuoron kappale Poikkeustilassa käsittelee tätä kummallista aikaa hyvän kuorolaulun ja huumorin keinoin. Ja kuten tälle ajalle näyttää olevan tyypillistä, herkistymisen tiellehän tämänkin ääressä lähdetään. Video kannattaa muuten ehdottomasti katsoa loppuun saakka, silloin nimittäin paljastuu hyvin samaistuttava totuus kuorolaisten virtuaalikuoroasuista.

Ja jottei tunnelma menisi liian herkäksi, niin tunnustettakoon, että minä todellakin hieman vetistelin tämän Darude-videonkin äärellä.