Tuokoon äitienpäivä mukanaan yhteisiä lukuhetkiä!

Aikuisten kannattaisi välillä kurkata, miten mahtavia lukuelämyksiä lasten- ja nuortenkirjallisuuden kentällä on tarjolla. Lanu-kirjoilla on paikkansa myös aikuisten omissa lukupinoissa.
Carolina Husu
Kirjoja kannattaa lukea ääneen, vaikka kuulija osaisi jo itsekin lukea.

Olen kirjaihminen. Ei, ehkä osuvampi termi olisi kirjaintoilija. Rakkauden kirjoihin perin jo lapsuudenkodistani, jossa kirjoja oli aina saatavilla ja kirjastokorttikin hankittiin heti kun osasin koko nimeni allekirjoituskenttään kauniisti tekstata. Iltasaduista sain nauttia vielä pitkään senkin jälkeen, kun kirjaimet olivat järjestyneet omissa silmissäni järkeviksi sanoiksi ja lauseiksi. Kuvakirjat vaan vaihtuivat romaaneihin, joiden ääressä hykerreltiin ja jännitettiin yhdessä.

Lukeminen on ehdottomasti yksiä parhaita asioita, joita voi perheen tai muiden läheisten kanssa yhdessä tehdä. Oletko kokeillut lukea ääneen kirjaa jollekin aikuiselle? Tai oletko kenties päässyt viime aikoina nauttimaan niinkin upeasta tuokiosta, että joku lukee kirjaa juuri sinulle? Näin äitienpäivän kynnyksellä sitä jää miettimään niitä siltoja, jotka rakentuvat yli sukupolvirajojen, sekä menneeseen että tulevaan. Tarinat ja kirjat ovat varmasti tukevia rakennuspalikoita noissa silloissa.

Aikuiset vinkkaavat mieluusti omia lapsuutensa suosikkikirjoja myös tuleville polville. Mikä olisikaan parempaa kuin yhteisen lempikirjan löytäminen rakkaan lapsen kanssa. Moni aikuinen tuntuu kuitenkin olevan erityisen allerginen omien lapsuussuosikkiensa arvostelulle. ”Jos minä luin Jules Vernen tuotannon kansakoululaisena ja eläydyin seikkailukertomuksiin kuin parhaimpaankin jännityselokuvaan, täytyy seuraavienkin polvien ehdottomasti paneutua näiden klassikoiden ääreen”, jyrisee vanha jäärä eikä ainakaan kestä yhtään poikkipuolista sanaa Viisikko-kirjoista.

Menneisiin jämähtämisen sijaan toivoisin meiltä aikuisilta enemmän rohkeutta hypätä myös uusien virtausten vietäväksi. Monelle aikuiselle on täysi yllätys, miten mahtavia lasten- ja nuortenkirjoja nykyisin julkaistaan. Vanhassa ei ole aina vara parempi, kaikki kirjat eivät nimittäin ihan oikeasti kestä kovin hyvin aikaa. En todellakaan uskalla tarttua moniin lapsuuteni lempisarjoihin, koska olen aika varma, että uusi lukukierros romuttaisi auttamatta auvoiset lukumuistoni.

Ehkäpä hyvä diili olisi, että jokaista oman lapsuutensa suosikkikirjan vinkkausta kohden aikuiset kuuntelisivat nykyisten lasten ja nuorten sekä näiden kirjallisuuteen perehtyneiden asiantuntijoiden lukuvinkkejä. Etsimme toki kirjallisuudelta monia erilaisia asioita, mutta väitän, että jokaisen aikuisen pitäisi aina välillä kipaista kirjastossa lasten- ja nuortenkirjojen ääreen, vaikka olisi etsimässä luettavaa ihan vain itselleen. Monet parhaista viime vuosina lukemistani kirjoista on suunnattu nuorille tai nuorille aikuisille, mutta ne tarjoavat silti meille aikuisuuden kynnyksen yli hypänneillekin paljon kirjallisia oivalluksia ja yhteiskunnallisia pohdintoja.

Toivottavasti huomenna äitienpäivänä mahdollisimman monessa kodissa juhlallisuuksiin kuuluu myös yhteinen lukuhetki. Ja kun kirjastoista pian saa taas kantaa uusia kirjoja yöpöydälleen, toivon totisesti aikuistenkin tarttuvan lanu-kirjallisuuteen. Rohkeimmat uskaltautuvat kirjakauppaan asti täydentämään kotikirjastoaan.