Tällä tavalla vesivärimaalauksesta saa hauskaa, vaikka pitäisit itseäsi surkeana maalarina

Läiskäpiirtely sopii sekä aikuisille että lapsille.
Laura Kuivalahti
Sattumanvaraisesti paperille sutaistut vesiväriläiskät saavat luonnetta, kun niihin lisää yksityiskohtia piirtäen.

Intoilin pari viikkoa sitten vesivärimaalauksesta. Mielessäni kuvittelen tietysti itseni maalaamassa herkkiä ja ilmaisuvoimaisia maisemia mökkijärven rannalle maalaustelineen ääreen. Totuus on kuitenkin arkisempi, sillä levitin vesiväritarvikkeeni kaupunkikaksion olohuoneen lattialle. Pieni ramppikuumekin iski. Vuosien tauon jälkeen kokonaisen maiseman maalaaminen tuntui liian suurelta tavoitteelta, joten päätin aloittaa hieman helpommista työskentelytavoista.

Sosiaalinen media tarjoaa lukemattomia esimerkkejä helpoista maalaustekniikoista, joiden avulla myös aloittelija voi loihtia hienoja vesiväritöitä. Voit sukeltaa inspiraation perässä näihin valtaviin idealähteisiin, mutta minä päätin tällä kertaa tarttua tekniikkaan, jota olen testaillut jo vuosia sitten. Sillä on jokin nimikin, mutta kiivaasta googlettelusta huolimatta en sitä löytänyt. Kutsutaan sitä siis kotoisesti läiskäpiirtelyksi.

Läiskäpiirtely sopii aikuisille rennoksi pääntyhjennystaiteiluksi, mutta tekniikkaa voi hyödyntää myös lasten kanssa. Tarvitset vain paperia (mikä tahansa paperi käy, itselläni oli varastossa halpaa vesiväripaperia), vesivärejä, pensselin, vesimukin sekä kynän. Itselläni on käytössä musta, ohutkärkinen tussi, mutta voit testailla vaikka minkälaisia kyniä.

Läiskäpiirtelyssä ei varsinaisesti maalata. Lisäksi lopputulos on kiinni lähinnä sattumasta, joten suorituspaineet voi kipata heti alkuun pois harteiltaan. Sekoittele aluksi mieluinen väri, mutta tee siitä erityisen vetinen. Kun sopiva sävy on löytynyt, lisää vielä hieman vettä ja räiski sekoitustasi paperille läiskäksi. Voit esimerkiksi nostella vetistä väriäsi pensselillä paperille ja sen jälkeen puhaltaa siihen. Myös paperin kallisteleminen tai värin levittäminen apuvälineiden avulla on sallittua. Tarkoituksena on luoda paperille epäsäännöllisen muotoisia väriläiskiä. Käytä niin paljon värejä kuin haluat äläkä säikähdä, vaikka läiskät sekoittuisivat toisiinsa. Ylimääräistä vettä voit välillä töpötellä pois esimerkiksi talouspaperin avulla.

Kun läiskäsi ovat valmiit, anna paperin kuivua kunnolla. Sen jälkeen onkin aika tarttua kynään. Katsele luomiasi läiskiä kuin etsisit muotoja kesäpäivän poutapilvistä. Muistuttaako jokin läiskä lintua, koiraa, ihmistä taikka keinutuolia? Voit lisätä kynällä piirtäen yksityiskohtia, jotka tuovat hahmot selkeämmin esille. Voit lähteä myös aivan täysin mielikuvituslinjalle ja luoda jännittäviä otuksia, joita ei Telluksella ole koskaan nähty. Tai sitten vaan syhertää kynälläsi ilman sen suurempia tavoitteita lopputuloksesta.

Tällainen päämäärätön ja paineeton maalaaminen ja piirtely on ainakin minusta mitä rentouttavinta puuhaa vapaa-ajalle. Tätä voi tehdä myös yhdessä perheenjäsenten kanssa, sillä piirtäminen ei vaadi niin paljoa huomiota, että se häiritsisi keskustelua.

Iloisia taiteiluhetkiä!