Pitsiliinoilla ja yksisarvisella koristetut kyläpyörät ovat pala parasta kesä-Suomea - MT Blogit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Edellinen

Pitsiliinoilla ja yksisarvisella koristetut kyläpyörät ovat pala parasta kesä-Suomea

Kotimaata kiertäessä kannattaa pitää silmät auki, sillä koskaan ei voi tietää, minkälaisia arjen piristyksiä paikalliset ovat rakennelleet.
Laura Kuivalahti
Hankasalmen kyläpyörät ovat näkyvällä paikalla kirkonkylän keskustassa.

Olin juuri saanut pelastettua helteen sulattaman pehmiksen mahalaukkuni poimujen turvaan, kun silmäni osuivat johonkin eriskummalliseen. Hankasalmen torin laidalle nökötti pyöräteline, johon kiinnitetyt ajokit eivät olleet sieltä tavallisimmasta päästä. Yhtä fillaria koristivat värikkäät pitsiliinat, kun taas pinkin menopelin rungossa roikkui pehmoleluyksisarvinen. Lisää pehmoja oli sullottu pikkuisen lastenpyörän etukoriin saatesanoilla ”jos ajelit minulla, ota koristani yksi kiva kesäkaveri”. Nämä eivät olleet mitä tahansa ajokkeja, vaan Hankasalmen kyläpyöriä!

Sydämeni sykähtää aina hieman voimakkaammin, kun löydän pieniä yhteisöllisiä tempauksia, joiden tavoitteena on helpottaa toisten arkea ja jakaa ympärille hyvää mieltä. Itse en kyläpyörän selkään tällä kertaa hypännyt, vaikka avaimen olisi kätevästi saanut viereisestä kahvilasta. Sen sijaan lukaisin pyöräkatokseen kiinnitetyn kyltin, johon oli listattu mainioita pyöräretkikohteita. Tällaisella ajokilla sopisi totisesti karauttaa uimaan lähirannalle tai katsomaan maisemia kylän korkeimman mäen päältä.

Hankasalmen kyläpyörät olivat ainakin vielä juhannuksen alla mitä mainioimmassa kunnossa, maalipinnat kiiltävinä ja pitsiliinat ojennuksessa. Toivon tietysti, että pyörät keräävät tänä kesänä ajokilometrejä ja niiden seurauksena pinnoilleen pientä patinaa sekä maanteiden pölyä. Sen sijaan vandaalit pysyköön kaukana näistä ihanista ajokeista! Yhteisöllisten tempausten pahimpia vihollisia ovat ne typerykset, jotka jotain todistellakseen rikkovat ja turmelevat yhteisen hyvän. Heille minulta ei heru ymmärryksen tippaakaan.

Millaisia kesäprojekteja sinun lähiseuduillasi on toteutettu? Millaisille tempauksille olisi kysyntää?

Edellinen