Suurin osa nuorista ei pidä lukemista siistinä – Mitä sinä voit tehdä lukuinnon ruokkimiseksi?

Tänään tiistaina vietetään YK:n lukutaitopäivää. Kello 14 suomalaisia kehotetaan rauhoittumaan lukemisen äärelle yhteisen lukutunnin ajaksi.
Juho Leskinen
Lukemiselle löytyy aikaa arkikiireidenkin lomasta, kunhan hieman etsii.

Siihen nähden, että luen nykyään heittämällä yli sata printtikirjaa ja monta kymmentä äänikirjaa vuodessa, lienee pieni yllätys, että monta vuotta elämästäni lukemiseni oli käytännössä olematonta. Ala-asteella kannoin kirjoja kirjastosta repunolkaimet paukkuen, mutta yläkoulussa ja lukiossa tahti alkoi hidastua. Entiset lempisarjat olivat liian lapsellisia ja muu elämä alkoi viedä lukuaikaa. Vaikka pidin itseäni aikuisen elämäni ensimmäisinäkin vuosina lukutoukkana, todellisuudessa tartuin vuodessa vain muutamaan kirjaan. Jos niihinkään.

En ole kokemuksineni yksin. Nykyään yläkouluikäisistä vain 20 prosenttia lukee usein vapaa-ajallaan. Yli 60 prosenttia nuorista lukisi enemmän, jos he löytäisivät kiinnostavista aiheista kirjoitettuja kirjoja. 42 prosenttia puolestaan uskoo lukevansa enemmän, jos aikaa vain olisi reilummin. Asia selvää Lasten ja nuorten säätiön tekemästä kyselystä.

Kaikista huolestuttavinta minun mielestäni on tieto siitä, että vain joka neljäs nuori pitää lukemista siistinä. Toistetaanpa tämä vielä kerran: vain joka neljäs nuori pitää lukemista siistinä. Ennen kuin siellä nousevat ensimmäiset moittivat sormet pystyyn, haluan heti hiljentää jokaisen ”nykynuoria” moittivan äänen. Elämme maailmassa, jossa kirjahyllyn bongaaminen televisiosarjan lavastuksesta on pieni ihme. Elämme maailmassa, jossa ylipitkiä päiviä paahtavia yrittäjiä palvotaan ja jossa monen asian kanssa taiteilu samaan aikaan on ihailtavaa, joissain työtehtävissä jopa välttämätöntä. Vaikka joidenkin suosittujen vaikuttajien kanavissa on viime vuosina alkanut vilahdella kirjoja, ei lukuintoa jaeta kovin hanakasti. Jos vanhemmat itsekin mieluummin selaavat Instagramia tai Netflixiä kuin kirjoja, miten voimme olettaa nuorten ylittävän tuota hankalaa kynnystä kohti aikuismaisempia kirjoja? Sopivan lukemisen puute tappaa monen nuoren lupaavan lukuharrastuksen, joten tähän siirtymään tarvitaan kaikki mahdollinen tuki.

Mitä sitten meistä jokainen voisi tehdä lukuinnostuksen kasvattamiseksi? Päätin tehdä asian helpoksi, ja laadin oman listani toimivista vinkeistä oman sekä muiden lukuinnon ruokkimiseksi. Niksit ovat hyvin yleispäteviä, koska lukuharrastusta pitäisi mielestäni elvyttää myös aikuisten keskuudessa, jossa nuorilla olisi mahdollisen hedelmällinen ympäristö lukuinnon kasvattamiseen.

1. Altistu kirjoille ja kirjallisuuskeskustelulle. Vaikka lukeminen olisi kuinka ihanaa tahansa, on sen riemu helppo unohtaa arjen hurrikaanien keskellä. Pidä siis huolta siitä, että altistut säännöllisesti kirjallisuudelle. Tapoja on monia. Pidä huoli siitä, että saavutettavissa on aina sinua kiinnostavia kirjoja. Yöpöytä tarjoaa kirjapinoille oivallisen laskupinnan ja lukuhetki ennen nukahtamista on ihana tapa. Ala seurata kirja-aiheisia tilejä sosiaalisessa mediassa ja kirjaa ylös kiinnostavia lukuvinkkejä. Käy kirjastossa hipelöimässä kiinnostavia kirjoja ja lainaa kutkuttavimmat mukaasi.

2. Keskustele kirjoista. Voit ruokkia samalla sekä omaa että muiden lukuinnostusta yksinkertaisesti puhumalla kirjoista. Voit perustaa ihan oikean lukupiirin, joka on muuten lukemisen lisäksi mitä mainioin syy keittää teetä ja herkutella leivonnaisilla. Jos varsinainen lukupiiri tuntuu liian suuritöiseltä, voit ehdottaa vaikkapa kahvitauon pyhittämistä kirjoille. Meillä Maaseudun Tulevaisuudessa on jo muutamaan otteeseen koottu halukkaat Teams-kokoukseen, jossa jokainen on saanut kertoa kirjoista, joita juuri nyt lukee. Lukuvinkkejä on taatusti tarjolla runsaasti. Kannattaa ottaa kirjat arkikeskustelussakin mahdollisimman usein esille. Niin sinä voit itsekin toimia lukuinnostuksen kylväjänä.

3. Anna kirjoja lahjaksi. Olen ottanut sydämenasiakseni lahjoa etenkin kaikkia lähipiirini lapsia ja nuoria näiden merkkipäivinä kirjoilla. Oma kirjakokoelma innostaa lukuharrastuksen pariin ja näin pienemmilläkin lukijoilla on aina sopivaa kirjallisuutta saatavilla. Jos et tiedä, mistä nämä mystiset ”nykylapset ja nykynuoret” pitävät, käänny kirjakaupan henkilökunnan puoleen, he tietävät mitä pakettiin kannattaa kääräistä. Lukuvinkkejä kaiken ikäisille kannattaa käydä kyselemässä myös kirjastoista.

4. Älä vähättele mitään kirjallisuuden muotoa. Tehdään se nyt heti selväksi: äänikirja on kirja, eikä ole millään tavalla vähemmän arvokasta nauttia teoksista äänikirjamuodossa. Kirjallisuus ei myöskään viittaa vain paksuihin ja vähintään viisikymmentä vuotta vanhoihin teoksiin, vaan aivan yhtä hienoa ja tärkeää on lukea sarjakuvia, rakkausromaaneja tai säeromaaneja. Aikuiset, lukekaa nuortenkirjoja, ne ovat hurjan hyviä ja resonoivat myös meissä teinivuotensa hyvästelleissä. Ennen kaikkea anna muiden lukea tasan sitä mitä he mielivät. Unohda itsekin velvollisuuslukeminen ja keskity juuri niihin kirjoihin, joita haluat lukea.

5. Varaa lukemiselle aikaa. Yhtä varmasti kuin uuteen asuntoon muuttaessa tyhjäksi jääneet kaapit jossain kohtaa täyttyvät, niin täytyy kalenterikin. Arjen aikataulupalapeliä kootessa romaaninkokoisen aukon löytäminen voi tuntua mahdottomalta, mutta sieltä se löytyy, kunhan vain tarpeeksi etsii. Ehkäpä voisit kuunnella äänikirjaa automatkalla, kävelylenkillä tai kotitöitä tehdessäsi. Mitä jos illalla sosiaalisen median ääressä kulutettu aika pyhitettäisiinkin lukemiselle. Ehkä sarjamaratonia voisi lyhentää yhdellä jaksolla ja sen viimeisen puolituntisen voisi käyttää lukemalla kirjaa ääneen perheenjäsenelleen – lapselle tai aikuiselle. Runon ehtii lukea missä tahansa välissä, sarjakuvaromaani etenee nopeammin kuin pelkkää tekstiä sisältävä romaani. Kun löydät omat lukuhetkesi, pidä niistä kiinni.

Joskus on toki elämänvaiheita, kun ylimääräistä hetkeäkään ei ole tai uni valtaa aivot heti kun tilaisuus sen sallii. Ole itsellesi armollinen, hampaat irvessä ei tietenkään kannata lukuharrastusta lähteä elvyttämään. Mutta kannattaa silti muistaa, että pieni patistaminen on usein elämässä välttämätöntä niin nuorille kuin aikuisillekin. Kirjan ääreen on muutenkin helpompi rauhoittua, jos ympärillä läheisetkin lukevat omia kirjojaan eivätkä sätki menemään joka suuntaan. Tee lukemisen lisäämisestä vaikka yhteinen haaste läheisesi kanssa!

Tänään YK:n lukutaitopäivänä Suomessa vietetään yhteistä lukutuntia klo 14. Jos en olisi juuri silloin tekemässä haastattelua, rauhoittuisin itsekin kirjan ja teekupin ääreen. Onneksi voin pitää ihan oman lukutuntini illalla. Jos oikein hyvin käy, se saattaa venyä kahdenkin tunnin mittaiseksi.