Kuolleen taiteilijan työt olivat päätyä roskikseen, kunnes vapaaehtoisvoimin pystyyn polkaistu tempaus löysi niille uudet rakastavat kodit

Pirkko Salminen-Kilpelän teoksia myytiin lauantaina Helsingissä. Myyjäisten voitot lahjoitetaan Suomen Taideyhdistykselle nuorten taiteilijoiden tukemiseen.
Laura Kuivalahti
Nämä neljä työtä löytävät paikkansa kodin seiniltä heti kehystämisen jälkeen.

Muutama viikko sitten en ollut kuullutkaan taiteilija Pirkko Salminen-Kilpelästä, nyt neljä hänen työtään odottaa kehystämistä kotonani. Miten tässä näin pääsi käymään? Siitä voi syytää puhtaasti sosiaalista mediaa.

Helsinkiläinen Venla Anttila oli taannoin hankkinut taidelainaamosta maalauksen koristamaan kotiaan. Mieluinen taideteos näkyi myös hänen Instagram-kuvissaan. Loppukesästä Anttila sai viestiä kuvasovelluksen yksityisviesteissä yllättävältä taholta: taiteilijan tytär lähestyi häntä. Taitelija Pirkko Salminen-Kilpelä oli menehtynyt, eikä tytär voinut enää välittää Anttilan vuolaita ylistyssanoja hänelle. Koska taiteilijalle oli tärkeää, että hänen työnsä löytävät rakastavat kodit, tytär halusi lahjoittaa taidelainaamosta vuokratun taulun Anttilalle.

Taiteilijan kuolema ei ollut suinkaan ainoa surullinen uutinen käydyssä viestinvaihdossa. Salminen-Kilpelä oli tuottoisa taiteilija, ja vaikka hänen töitään oli lahjoitettu runsaasti eteenpäin, oli jäljellä yhä satoja teoksia, joiden lohduttomin päämäärä olisi lopulta roskakori, jos parempaa sijoituspaikkaa ei löydettäisi. Venla Anttila ei voinut antaa teosten joutua kadotukseen, joten hän järjesti perheensä ja ystäviensä avulla Toivoa taiteelle -taidemyyjäiset Teatteri Toivossa Helsingissä eilen lauantaina. Myyjäisten voitot lahjoitetaan Suomen Taideyhdistykselle nuorten taiteilijoiden tukemiseen.

Taiteen ympärille punoutunut hyvän kierre liikutti minuakin niin paljon, että saavuin teatterille hieman myyjäisten alkamisen jälkeen. Jono kiemurtelin toiselle puolelle pihamaata, mutta turvavälien ansiosta pääsin sisälle alle tunnin jonottamisella. Helsingissä, jossa kaikki vähänkin kiinnostava kerää aina kilometrijonot, tämä oli ihan kohtuullinen jonotusaika.

Sisälle pystytetyillä pöydillä oli lukemattomia taideteoksia ja luonnoksia. Taustalla soi rauhallinen klassinen musiikki ja kasvomaskienkin takaa pystyi näkemään ihmisten hurmioituneita ilmeitä, kun kohdalle osui juuri se omaan kotiin sopiva työ. Teosten hinnat pyörivät kympeissä, joten taidehankintoja pystyivät tekemään monet sellaisetkin, jotka siihen eivät yleensä pystyisi.

Minä kaappasin mukaani neljä teosta, jotka odottavat nyt kehystystä ja omaa paikkaansa kotini seinillä. On omituista ajatella, millaisen matkan nämä työt ovat tehneet taiteilijan ateljeesta minun kerrostaloasuntooni. Vielä vuosikymmenienkin päästä kerron kotonani kyläileville tarinaa näiden neljän työn polusta luokseni.

Harvoin elämässä on todellisia win–wn-tilanteita, mutta nyt taidamme olla sellaisen äärellä. Nuoret taiteilijat saavat rahallista tukea myyjäisten ansiosta. Koronarajoitusten kurittama Teatteri Toivo sai helpotusta tilanteeseensa vapaaehtoisista sisäänpääsymaksuista. Pirkko Salminen-Kilpelän teoksen eivät joutuneet Molokin kitaan vaan ne saivat uudet rakastavat kodit. Ja hyvää mieltä, sitä saivat runsain mitoin varmasti kaikki tapahtumia seuranneet.