Moni kirja ei nyt löydä tietään lukijan luo – näin minä pyrin vaikuttamaan tilanteeseen

Kirjamyynnin siirtyminen yhä enemmän verkkoon ja marketteihin saattaa vaikeuttaa joidenkin kirjojen päätymistä ostoskoriin saakka.
Kari Salonen
Edes alaan vihkiytyneistä kirjakaupoista ei aina löydy uusimpiakaan lasten- ja nuortenkirjoja vanhemmista teoksista puhumattakaan.

Viime keväänä olin ensimmäistä kertaa elämässäni tilanteessa, jossa en päässyt kirjastoon vaikka olisin halunnut. En vaikka olisin lähtenyt toiseen kaupunkiin. Tilanne oli toki sama muille suomalaisillekin, mutta olo oli silti orpo. Olin vaistomaisesti lisäämässä kirjoja varaukseen, kunnes muistin, että eiväthän varaukset liiku. Katselin kasvavaa luettujen kirjojen pinoa, joka ei päässyt lähtemään kohti uusia lukijoita. Ja kyllä, viimeisenä päivänä ennen kirjastojen sulkua kävin täydentämässä varastoja – ihan varmuuden vuoksi.

Kirjastot toki avasivat sittemmin jälleen ovensa, mutta tämä vuosi on vaikuttanut yleisemmin myös lukemiskäyttäytymiseen. Kodin ulkopuolisten menojen hiljeneminen on antanut joillekin aikaa elvyttää hiljentynyttä lukuharrastusta, toisille kirjat ovat taas tarjonneet pakopaikan eriskummallisen tilanteen keskellä. Yhä useampi on oppinut kuuntelemaan äänikirjoja ja maaliskuun lopun kirjakauppojen hurjan myyntiromahduksen jälkeen asiakkaat ovat uskaltaneet palata kaupoille ainakin jossain määrin.

Nyt syksyllä olemme jälleen uuden tilanteen edessä. Suuret messut –kirjasyksyn karnevalistiset kohokohdat – on peruttu tai siirretty verkkoon. Turvallisuus ehdottomasti edellä ja onhan etämessuissa muitakin hyviä puolia. Virtuaalisille Helsingin Kirjamessuille voi osallistua kuka tahansa asuinpaikasta riippumatta. Ei tarvitse huolehtia matkoista, majoituksista eikä Messukeskuksen valtaavista ruuhkista. Toisaalta etämessuilla live-kohtaamiset ovat mahdottomia eikä myyntipöytien ääreen pääse hiplailemaan kirjoja. Moni teos jää varmasti löytymättä.

Haastattelin kustantamoja alan tilanteesta. Moni sanoo, että tänä vuonna kirjaostokset ovat siirtyneet yhä vahvemmin kivijalkakaupoista verkkoon ja marketteihin. Se on hyvin ymmärrettävä kehityssuunta, mutta kaikki eivät välttämättä ymmärrä mitä se lopulta tarkoittaa. Kun jopa alaan erikoistuneissa kaupoissa kirjavalikoima on julkaistuihin kirjoihin nähden suppea, voitte varmasti kuvitella millainen tilanne on marketeissa, joissa kirjahylly(t) on survottu jonnekin askartelutarvikkeiden ja muovilelujen välimaastoon. Jälleen moni kirja jää löytymättä.

Twitterissä monet kirjailijat ovat kertoneet, ettei heidän tuoreita teoksiaan löydy edes kirjakaupoista suoraan hyllystä. Esimerkiksi monet lasten- ja nuortenkirjat pitää usein erikseen tilata myymälään. Se totisesti vähentää mahdollisuutta spontaaneihin innostumisiin, ja jälleen kerran kirjat eivät löydä lukijoiden luokse. Muutaman kauden takaisia kirjoja ei kannata edes etsiä, ne on suurimmaksi osaksi raivattu uutuuksien tieltä pois. Verkkokaupat toki voivat tarjota meille mittaamattoman suuret valikoimat, mutta sivustoilla asiakkaan eteen ladotaan algoritmien avustuksella tietynlaisia kirjoja. Verkkokaupassa haahuilu ja kiertely ei myöskään ole itselleni kovin luontaista. Ehkä joku saattaa tehdä netissäkin yllättäviä löytöjä, mutta minä yleensä naputan hakukenttään etsimäni kirjan ja poistun kassalle vilkuilematta muuta valikoimaa.

Kun tilanne on tämä, on kirja-alalla ja sen reunamilla toimivilla entistä suurempi vastuu yrittää yhyttää lukijoita ja kirjoja. Tunnen tuon vastuun itsekin niin toimittajana, vapaa-ajan kirjasomettajana kuin vannoutuneena kirjojen ystävänä. Teemme parhaamme. Tälläkin hetkellä Maaseudun Tulevaisuuden etätoimituksissa luetaan ahkerasti kirjoja, jotta syksyn viisi kirjasivua tarjoaisivat teille herkullisen kattauksen mukaansatempaavia teoksia. Ehkä näiden kirjojen joukosta löytyy jollekin jopa uusi suosikkikirja.

Lue lisää:

Kirja-alan hinnoittelussa alkutuottaja on heikoilla: kirjailija saa myydystä kovakantisesta kirjasta kolme euroa, äänikirjasta vain hiluja

Kirjamessut peruutettiin ja siirrettiin verkkoon – Löytävätkö lukijat tämän vuoden uutuuskirjojen ääreen?