Uudessa Afrikan Tähdessä pelaajaa ei ryöstä maantierosvo vaan ärhkäkkä leopardi

Klassikkopeli Afrikan Tähti täyttää 70 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi lautapeli sai uuden, tuoreen ilmeen.
Laura Kuivalahti
Juhlavuotta viettävän Afrikan Tähden uudesta ilmeestä vastasi taiteilija Matti Pikkujämsä.

Lapsuudenkotini olohuoneen kunniapaikalla seisoo horjumattomana vanha puukaappi. Kun suurta avainta kääntää lukossa, avautuvien ovien takaa paljastuu varsin kunnioitettava lautapelivalikoima. Lapsena noiden hyllyjen koluaminen oli aina yhtä kutkuttavaa. Piti vain osata valita, minkä seikkailun vietäväksi seuraavaksi heittäytyisi. Koska lautapelien lisäksi kaappiin piti mahduttaa myös VHS-kasettien kokoelma, alkoivat pelilaatikot jossain vaiheessa löytää uusia sijoituspaikkoja omakotitalon huoneista. Kyllä, meillä pelattiin hyvin ahkerasti.

Yksi lapsuuden klassikoita ja pelivalikoiman kulmakiviä oli tietysti Afrikan Tähti. Vaikka noppaa heitellessä tuuri on paras matkaopas voittoon, saattoi Afrikan kartan päällä harrastaa pientä taktikointia lento- ja laivalippuja ostamalla. Räkänauru kajahti ilmoille aina, kun kilpakumppani sattui törmäämään vaarallisella taipaleellaan maantierosvoon, mutta toisaalta omalle kohdalle sattunut omaisuuden menettäminen harmitti kyllä aina kirpeästi.

Jotain klassikkopelin suosiosta kertonee se, että jossain vaiheessa itse voittoisaa nimikkotimanttia kuvannut pahvilätkä piti vaihtaa uuteen. Pienet hikiset kädet olivat rutistaneet tuota korvaamatonta rinkulaa niin monesti, että kuluneen pahvin tunnisti muiden joukosta hömelöinkin pikkupelaaja.

On hassua ajatella, kuinka monet sukupolvet ovat pelanneet Afrikan Tähteä ennen minua ja kuinka moni napero tavaa uppo-outoja paikannimiä pelilaudalta minun jälkeeni. Klassikkopeli viettää tänä vuonna seitsemänkymppisiään, eikä eläköitymisestä ole tietoakaan.

Juhlavuoden kunniaksi klassikkopelistä julkaistiin uusi versio, jonka kuvituksesta vastasi taiteilija Matti Pikkujämsä. Maanosan kartan varaan rakentuvaa pelilautaa ei tietenkään pysty mielin määrin uudistamaan, joten klassikon ystäville voin vakuuttaa, että tutut lähtöpaikat ja kulkureitit ovat paikallaan. Sen sijaan vuoden 2021 pelissä on huomattavasti enemmän raikkaita ja rohkeita värejä kuin alkuperäisessä laudassa. Nykylapsille silmää vinkkaa laudan alalaidan veikeä helikopteri. Ihmishahmot kuvituksesta ovat sen sijaan jääneet pois, mutta eläinmaailman ihmeellisyyksiä peli esittelee edelleen.

Pikkujämsä tarjosi uudenlaisen ilmeen myös peliin kuuluville pahvisille pylpyröille sekä seteleille. Topaasit, smaragdit ja rubiinit kimmeltävät kuten ennenkin, mutta huivilla kasvonsa verhonneet rosvot ovat lähteneet ehkäpä rehellisen leipätyön perässä jonnekin muualle. Pelaaja ei voi kuitenkaan huokaista helpotuksesta, sillä rahamassia tavoittelee ärhäkäs leopardi.

Ennen kuin nostalgikot kiskaisevat nopat neniinsä, on syytä mainita, että vanha tuttu Afrikan Tähti ei ole katoamassa kauppojen hyllyltä minnekään. Aivan samalla tavalla kuin vaikkapa shakkilaudalla välillä taistellaan perinteisestä poikkeavilla nappuloilla, tällä kertaa suurta timanttijahtia tarjoillaan hieman uudenlaisessa paketissa.

Kaiken tämän pelipohdinnan keskellä alkoikin tehdä mieli päästä vähän nakkelemaan noppaa. Mutta kumpi se olikaan parempi lähtöpaikka, Tanger vai Kairo?