Elämää niityillä ja teiden varsilla

Lähikuvaan tallentuneet kasvit saavat mielikuvituksen laukkaamaan.
Ari Lindholm
Aikanaan padottu vanha järven pohja pursuaa kostean niityn kasveja.

Paahteinen sää saa luonnon huutamaan virvoittavaa sadetta. Yksittäisistä vesikuuroista tuleva kosteus ei juurikaan ehdi kasvien käyttöön. Luonto jatkaa kaikesta huolimatta omaa kiertokulkuaan. Kevään ja alkukesän kasvit ovat lopettaneet kukintansa. Keskikesän kasvit kukoistavat niityillä ja teiden varsilla.

Kuvausmatkani alkaa jo tutuiksi tulleista kotikuntani maisemista. Aikanaan padottu vanha järven pohja pursuaa kostean niityn kasveja. Niittyä reunustavat keltaisenaan juuri kukintansa aloittaneet ranta-alpit. Padolla kulkevan tein vieriä värittävät hennon lilat maitohorsmat. Kurjenmiekat ovat jo ehtineet pudottaa kukkansa. Sudenkorennot parveilevat pienen kosteikkolämpäreen tuntumassa. Sankan heinikon seasta auringon valoon kurkottavat kirjopillikkeen varret kukkineen.

Ari Lindholm
Sankan heinikon seasta auringon valoon kurkottavat kirjopillikkeen varret kukkineen.

Pillikkeen kukan väritys ja muoto houkuttavat hyvin hyönteisiä. Tuuli antaa kuvaamiseen kuitenkin oman haasteensa. Vasta kotona tietokoneen ääressä lopputulos selviää. Se onkin varsin kiehtova. Lähikuvaan on tallentunut hahmo, joka vie ajatukset taannoiselle Kambodzan matkalle. Hahmo muistuttaa erehdyttävästi riisipelloilla työskennelleitä naisia. Lierihatun alta pilkottavat mustat silmät, nenä ja suu. Vaatetuksena on keltaisen, valkoisen ja sinisen sävyissä loistava mekko. Jokaisen oman mielikuvituksen varaan jääköön se, mitä varten hatun päällä on karvoitusta.

Kirjopillikkeen värit kertautuvatkin pitkin kuvausmatkaa. Teiden varsia kirjovat valkoiset vuohenputkikasvustot. Viimeisiä sinisiä kukkiaan kannattelevat myös tuulessa huojuvat hennot harakankellot. Hiirenvirnan siniset teriöt ovat vielä jonkin aikaa kasvussaan. Niittyleinikkien keltaisuus on kovinkin tuttua nuoruusvuosien kesistä.

Ari Lindholm
Keltainen niittynätkelmä houkuttaa hopeasinisiiven teriöilleen.

Korentojen lisäksi perhoset ovat lämpimien säiden ansiosta voimissaan. Nokkosperhoset ovat kokeneet keväisen heräämisen jälkeen vielä uuden tulemisen. Keltainen niittynätkelmä houkuttaa hopeasinisiiven teriöilleen. Perhonen on harmittavasti vain muutaman hetken paikoillaan. Kuvaan tallentuu kuitenkin siipien moniväriset alapintojen kuviot. Sinistä selkäpuoltaan ei perhonen tällä erää suostu kameralle paljastamaan. Ehkä sekin tapahtuu vielä kesän mittaan.

Valtoimenaan kasvavat purppuranpunaiset maitohorsmakasvustot erottuvat selvästi ympäristöstään. Mehiläisten parveilu kasvustoissa on ihailtavan runsasta. Nopealiikkeinen mehiläinen viihtyy aina vain sekunnin osia yhdessä kukassa. Kuvaajan kannalta tämä on todella haastavaa. Onneksi kehittynyt kameratekniikka auttaa kelvollisten otosten saamisessa.

Suurenmoisinta on se, että suomalaisesta luonnosta ei lähikuvaajalta lopu mihinkään vuodenaikaan kohteet. Jokainen päivä tuo eteen uusia upeita mahdollisuuksia. Sen asian kanssa on rauhallista elää.