Raviurheilun on pidettävä kiinni yleisöstään myös korona-aikana - MT Blogit - Maaseudun Tulevaisuus
Edellinen Seuraava

Raviurheilun on pidettävä kiinni yleisöstään myös korona-aikana

"Ravialan eri toimijat ovat hyväksyneet ilman suurempia mutinoita ilman yleisöä ajamisen, sillä tärkeintähän koko alalle on luonnollisesti se, että raveja saadaan järjestää."
Antti Savolainen
"Tällä hetkellä meillä ei ole sen tarkempaa tietoa, milloin yleisö on jälleen tervetullut paikanpäälle, ja vallitsevan tilanteen takia jotkin ruotsalaiset kesäradat ovatkin peruneet tulevan kesän ravitapahtumat", kirjoittaa vierasblogissa Kaj Närhinen.

Vajaa kuukausi takaperin Ruotsi oli yksi ainoista ravilähtöjä järjestävistä maista korona-epidemian aikana. Tällä hetkellä vaikuttaa, että useimmat ravimaat Euroopassa sekä USA ja Kanada ovat päässeet aloittamaan tai ovat lähtökuopissa ravikilpailujen järjestämiseen. Me täällä lahden toisella puolella olemme olleet luonnollisesti siinä onnellisessa asemassa, että ruotsalaiseen ravitoimintaan ei ole tullut katkoa, vaan kaikki suunnitellut kilpailutapahtumat ovat järjestetty ravikalenterin mukaisesti, toki ilman yleisöä 12.3.2020 lähtien.

Tällä hetkellä meillä ei ole sen tarkempaa tietoa, milloin yleisö on jälleen tervetullut paikanpäälle, ja vallitsevan tilanteen takia jotkin ruotsalaiset kesäradat ovatkin peruneet tulevan kesän ravitapahtumat.

Minkälaisen jäljen korona-epidemia tulee jättämään arkiseen elämään sekä yhteiskuntarakenteisiin, on luonnollisesti mahdotonta arvioida. Raviurheilu ei ole oma saarekkeensa, joka välttyisi koronan aiheuttamilta vaikutuksilta. Kuinka taloudellinen taantuma, jonka pituutta voimme vain arvailla, vaikuttaa raviurheilun eri osiin ruohonjuuritasolta suurhevosenomistajiin on vaikea arvioida. Lyhyellä aikavälillä ruotsalainen raviurheilun selviää coronan vaikutuksista melko hyvin, sillä raviurheilun tulonmuodostus Ruotsissa on hyvin pelikeskeinen. Näin ollen pelituotoilla pystytään maksamaan palkintorahat ja turvaamaan raviratojen arkipäiväinen toiminta.

Minkälainen vaikutus ilman yleisöä ajettavilla ravikilpailuilla sitten on? Tätä asiaa voi katsoa monelta eri kantilta, jos tarkastelen asiaa omalta kannaltani täällä Taalainmaalla, otimme taloudellisesti aika paljon takkiin, kun ajoimme pääsiäissunnuntain perinteiset V75-ravit ilman yleisöä. Loppuunmyyty ravintolakatsomo, vuoden toiseksi suurimmat pääsylipputulot sekä huomattavat sponsoritulot jäivät saamatta. Tämä näkyy luonnollisesti Rommen kassassa, vaikka säästimmekin vastaavasti kulupuolella.

Mutta kaikki meidän ravit eivät luonnollisesti kerää suuryleisöä paikanpäälle ja tällöin ei ilman yleisöä ajamisella ole suurta taloudellista merkitystä raviradalle. Ravialan eri toimijat ovat hyväksyneet ilman suurempia mutinoita ilman yleisöä ajamisen, sillä tärkeintähän koko alalle on luonnollisesti se, että raveja saadaan järjestää. Ruotsalaiset ravikilpailujen järjestäjät me mukaan lukien olemme pyrkineet parantamaan korona-aikana digitaalisia palveluita hevosenomistajia kohtaan. Esimerkkeinä paremmat ja ajankohtaisemmat päivitykset sosiaaliseen mediaan lähtöjen voittajista sekä panostaminen raviradan omaan Youtube-kanavaan.

Voisikin todeta, että osa ruotsalaisista raviradoista on koronan vuoksi olleet pakotettuja uudistamaan palveluntarjontaansa. On myös ollut ilahduttava nähdä, että jo hieman iäkkäämpi raviyleisö on oppinut ottamaan osaa raviratojen tarjoamasta digitaalisesta materiaalista. Tällaisilla palveluilla saamme ainakin pidettyä nykyisten hevosenomistajien ja kasvattajien innon jollakin tapaa yllä.

Mutta pitemmällä aikavälillä ilman yleisöä ajaminen aikaansaa varmasti negatiivisia vaikutuksia ravimaasta riippumatta. Kesä on ravien kulta-aikaa, ja lähes kaikilla kesäisillä ravitapahtumilla on oma tärkeä roolinsa raviurheilun sanoman eteenpäin viennissä. Rättvik sijaitsee turistialueella, ja kesäiset ravitapahtumat keräävät yleisöä 1500 aina 8000 henkeen, luonnollisesti tämän kaltaisten markkinointimahdollisuuden korvaaminen pelkästään hyvällä TV-lähetyksellä tai sosiaalisen median avulla on vaikeata.

Mutta ollaan kuitenkin tyytyväisiä, että saamme järjestää raveja täällä Ruotsissa, ja toivotaan että kesä 2021 on jollakin tapaa erilainen ja yleisö olisi tervetullut jälleen niin ravi- kuin muihinkin yleisötapahtumiin, ehkä joidenkin rajoitusten vieläkin voimassa ollessa.

Edellinen Seuraava