Taival kohti uutta normaalia

"Huominen tulee monesssa mielessä ja näin mekin Pilvenmäellä päätimme."
Elina Paavola
"Huominen tulee monesssa mielessä ja näin mekin Pilvenmäellä päätimme - kutsuimme ensimmäisenä tammana Tammavaltikkaan lauantai-iltana meilläkin ihastuttaneen Selene Lunen", kirjoittaa vierasblogissa Elina Hirvonen

Ravijärjestäjän arjen ei voida ennen keväällä koittanutta koronaviruksen leviämistä ja sen tuomia ravien peruutuksia, ilman yleisöä ajamista ja tähän mennesssä osittain avattuja yleisöportteja olleen ruusuilla tanssimista. Ravijärjestäjän isoimmat juhlapäivät olivat monesti ne isoimmat ravipäivät - niin tuloksellisesti kuin kilpailijoiden ja yleisön viihtyvyydenkin näkökulmasta. Jokainenhan meistä tietää, että raveissa parasta on yhdessä hevoset ja yleisö, jos toinen elementti puuttuu on siitä osa rikki. Tummia pilviä leijui toiminnan yllä, kun yleisörajoitusten nähtiin rokottavan erityisesti suuria yleisötapahtumia.

Pilvenmäellä on nyt päästy kaksi kertaa jo avaamaan rajoitetusti yleisöportteja ja kuluneiden ravipäivien palautteesta tilanteessa, jossa toiminnot yleisöalueella ovat olleet rajallisia, hakemaan linjaa uuteen normaaliin. Järjestäjän näkökulmasta olemme pyrkineet maltillisesti odottamaan valtion linjauksia yleisötapahtumien rajoitusten muutoksista, erityisesti elokuun viimeisen - meidän vuoden päätapahtumamme Tammavaltikka-viikonlopun osalta. Viime viikolla rajoituksiin tuli uusi lievennys, josta erityisesti raviratojen suurimpiin ravipäiviin on otettava koppia. Yleisöalueen saa jatkossa jakaa enintään 500 henkilöä vetäviin sektoreihin ja tämä jos mikä haastaa ajattelemaan koko tapahtuma-aluetta uusin silmin.

Tänään en osaa vielä naulata arkkuun kaikkea mikä on eri tavalla, kun heinäkuun ravipäivämme koittavat saati elokuun pääpäivät, mutta toivotaan että valtio pystyy jatkamaan lievennysten antamista ja yleisö uskaltaa saapua paikalle. Yleisön ja kilpailijoiden osalta parin päivän otannalla voidaan todeta, että jokainen ottaa hyvin vakavasti vallitsevan tilanteen ja huoli ihmisten kasvoilta vaihtuu pikkuhiljaa rentoon hymyyn.

Koronankin jälkeen tarvitaan raikkaita toimia tapahtuman kehittämiseen ja lajimarkkinointiin, jotka tähtäävät pitkällä linjalla aikaisempaa suuremman yleisön osallistumiseen raveihin. Yleisö, joka maksaa pääsylippujansa, nauttii yleisöalueen palveluista, raveista - kokemus onnistuneesta kokonaisuudesta on ensiarvoisen tärkeä, jotta huominen koittaa meille kaikille. Kaiken tämän kipeästi tarvittavan nousujohteisen tulevaisuuden keskellä toinen peruspilari onnistumiseksi on yhtälön osapuolten kunnioittaminen - järjestäjän toimien on oltava ajanhenkeen vastuullisia, jotta työntekijät ja asiakkaat kilpailijoista yleisöön kokevat itsensä niin tärkeiksi kuin ne meille oikeastikin ovat.

En osaa ennustaa uutta normaalia ja miltä osin vanha normaali palaa, mutta toivottavasti vakiintuminen toimintaan on vielä edessä ja löydämme asioita, jotka lopulta ovat jopa paremmin kuin ennen koronaa. Hevonen on lajin ytimenä yhtä mystinen kuin ennenkin ja nämä lukuisten ihmisten silmäterät ovat varmasti monelta osin tälläkin hetkellä onnellisen tietämättömiä korona-ajan haasteista.

Huominen tulee monesssa mielessä ja näin mekin Pilvenmäellä päätimme - kutsuimme ensimmäisenä tammana Tammavaltikkaan lauantai-iltana meilläkin ihastuttaneen Selene Lunen, jota voidaan pitää yhtenä kirkkaimmista tämän hetken tammatähdistä. Vielä pari kuukautta sitten koko Tammavaltikan ajaminen tuntui hetkittäin mahdottomalta yhtälöltä maailman tilanteeseen peilaten, mutta nyt usko suuren yleisötapahtuman järjestämiseen ja jopa kehittämiseen on palannut.