Raviurheilu on yleisölaji - olipa heitä kourallinen tai tuhansia

"On kuitenkin hyvä muistaa, että suuri osa urheilutapahtumista ei kerää tuhansia katsojia paikanpäälle oli laji mikä tahansa."
Elina Paavola
Vierasblogissa Kaj Närhinen pohtii yleisön merkitystä raviurheilulle. Korona-rajoitusten takia Ruotsissa ajetaan tyhjille katsomoille. Suomessa raveihin päästetään yleisöksi toistaiseksi korkeintaan 500 henkilöä. Kuva on juhannukselta Power Parkin radalta.

Yleisö on keskeinen elementti suurissa urheilutapahtumissa, sillä on kieltämättä outoa katsoa televisioista vaikkapa jalkapallopeliä ilman paikan päällä olevaa yleisöä. Pelissä, jossa ennen koronaa oli lehtereillä noin 20 000 ihmistä, ja jotka omalla kannustuksellaan luovat tunnelman, joka välittyy aina kotisohville asti. Nyt kuulee pelaajien huudot toisilleen tyhjyyttään ammottavalla areenalla. Hieman tragikoominen katselukokemus.

On kuitenkin hyvä muistaa, että suuri osa urheilutapahtumista ei kerää tuhansia katsojia paikanpäälle oli laji mikä tahansa. Näin on hyvin usein esimerkiksi raviurheilussakin, Ruotsissa arkiraveissa ei ole ollut yleisöä kunnolla paikan päällä enää vuosiin. Rommessa ja Rättvikissä ajetaan 70 ravipäivää vuodessa ja näistä noin puoleen ravipäivistä lounasravit mukaan lukien voimme odottaa saavamme suht koht hyvin täytetyn ravintolan. Tämän lisäksi on luonnollisesti V75-päivät sekä muutamat muut suuremmat päivät, joihin yleisö löytää suurissa mitoissa paikanpäälle. Koronan aikana ilman yleisöä ajettavissa raveissa suurin taloudellinen kärsijä Dalatravetin osalta onkin luonnollisesti ollut ravintolayhtiömme, emme me kilpailun järjestäjinä.

Älkää kuitenkaan ymmärtäkö väärin, ettenkö kaipaa yleisöä paikanpäälle raveihin. Juhannuslauantaina ajoimme Rättvikissä vuoden toiseksi tärkeimmän kilpailupäivän, joka sisältää urheilullisesti hienoja lähtöjä kuten Breeders Crown -alkueriä, Midsommarloppetin ja paljon muuta. Kuten aloitin kirjoitukseni, oli lauantain ravipäivä Rättvikissä myös hyvin eriskummallinen kokemus. Tavallisesti meitä on yleisöalueella 4000-6000 hengen välillä, nyt täysin autio yleisöalue. Voin taata, että yleisö olisi mylvinyt kotiradan Kajsa Frickin voittaessa kylmäveristen kovimman lähdön. Tällaisina päivinä raviurheilu on yleisölaji mitä suurimmassa määrin. Mutta käsi sydämelle, onko esimerkiksi alemman divisioonan jalkapallopelissä yleisöä ylen määrin paikan päällä? Ei ole. Sama pätee raviurheiluun, ei meidän breddloppet-päivinä ole yleisöalueella yleisöä kuin kourallinen, ja kyse onkin raviurheilun alemmasta sarjatasosta. Nämä päivät ovat ehdottoman tärkeitä harrastajille, mutta ei suurelle yleisölle. Ilman laajaa harrastajapohjaa ei ole pohjaa mille rakentaa huippu-urheilua.

Raviurheilun laskevista yleisömääristä kannetaan huolta, ja ihan toki aiheesta. Ehkä ammun itseäni nyt jalkaan, kun sanon että V64-päivinä on oltava tyytyväinen, jos saadaan ravintolaan melko hyvin väkeä, ja ei tavoitella muuta yleisöä. Ja taas Breddloppet-päivinä panostetaan harrastajien palveluun tallialueella.

Jokaisen raviradan olisi panostettava viimeisen päälle tärkeimpiin yleisöpäiviin. Jos näihin saadaan hyvin yleisöä paikanpäälle, pystytään ylläpitämään ihmisten kiinnostus raveihin. On hyvä muistaa, että aina ei tarvitse olla paikan päällä ollakseen kiinnostunut lajista. Voit olla jonkin urheilujoukkueen kannattaja käymättä paikan päällä jokaisessa kotipelissä. Mutta sinulla on oltava kuitenkin jokin ensikosketus, joka on saanut sinut kiinnostumaan kyseisestä lajista. Sama pätee myös raviurheilun suurempien tapahtumien tärkeyteen lajin markkinoinnissa uusille asiakkaille. Raviurheilun suurtapahtumien välillä on kuitenkin luonnollisesti pyrittävä pitämään kiinni asiasta kiinnostuneista. Tällöin hyvin tehdyillä suurelle yleisölle suunnatuilla TV-lähetyksillä sekä sosiaalisen median eri kanavilla on tärkeä merkitys. Se onkin sitten jo toisen kolumnin aihe.