Euroja ja esikuvia

Esikuvaksi kasvetaan paitsi urheilullisten onnistumisten, myös ja ennen kaikkea esimerkillisen ihmisyyden kautta, kirjoittaa Suvi Louhelainen.

Nautimme kaksi viikkoa sitten, julkisuuteen kovin kiemuraisille näyttäytyneiden vaiheiden jälkeen, urheilullisesti upeista kuninkuusraveista. Paitsi, että ravikuningatar Virin Camilla ja Ravikuningas Evartti saivat ansaitusti nimensä raviurheilun historian lehdille, ohjastivat 28-vuotias Hannu Torvinen ja vielä tänä vuonna 29-vuotta täyttävä Santtu Raitala kylmäveriurheilun kauneimman ja tavoitellumman, kuninkaallisen ohjastajan tittelin.

Vuoden 2020 Kuninkuusravit jäävät mieliimme toivottavasti ennemmin juurikin suomenhevosraviurheilun sukupolvenvaihdoksesta kuin poikkeuksellisesta koronavuodesta.

Seinäjoen Kuninkuusravit –viikonloppu toi meille katsojille ilon nuorten vahvasta esiinmarssista ja muistutti siitä, kuinka tärkeitä esikuvat urheilun tulevaisuudelle ovatkaan. Urheilu synnyttää esikuvia ja se tarvitsee niitä. Esikuvaksi kasvetaan paitsi urheilullisten onnistumisten, myös ja ennen kaikkea esimerkillisen ihmisyyden kautta.

Raitala ja Torvinen ovat esikuvia. Heillä molemmilla on omat vahvuusalueensa ja he molemmat ovat osoittaneet suunnatonta halua kehittyä. Tässä ajassa ajatukset ja teot on tehtävä näkyväksi. Sitäkin nämä nuoret aikuiset tekevät molemmat tavallaan. Santtu kyvyllään pukea sanoiksi arvostuksensa rakasta lajia kohtaan ja Hannu systemaattisella yhteistyöllä ja esimerkillisellä asenteella kaupallisten kumppaneidensa kanssa.

Suomalaisen hevostoimialan tilannetta hämmennetään tulevina vuosina kovilla rahoitusleikkauksilla. Hevosalan rahoitukseen on syntymässä kuoppa, jonka täyttämiseen tarvitaan kumppanieuroja, paitsi raviratojen toiminnan myös yksilöurheilun näkökulmasta. Entistä vaikeammaksi tilanteen tekee se, että samat eurot ovat aivan yhtä tärkeitä myös muille urheilulajeille. Kanssamme samoista euroista taistelevat myös mm. jääkiekko, jalkapallo, E-urheilu, tennis ja golf.

Esikuva on usein myös kiinnostava sponsoroinnin kohde. Mitä kiinnostavampi urheilija on, sitä todennäköisempiä ovat myös sponsorieurot. Sekä Raitala että Torvinen ovat urheilijoina kiinnostavia. Se, että on kiinnostava, ei tarkoita sitä, että pitäisi olla jotain muuta kuin on.

Mitä kiinnostavampi urheilija on sponsoreille, mitä enemmän hän toiminnallaan onnistuu tuottamaan lisäarvoa kumppanilleen, sitä paremmin urheilija myös palvelee omaa lajiaan ja sen elinvoimaa. Samalla kun urheilija luo lisäarvoa kumppanilleen, luo hän sitä omalle lajilleen.