"Make raviurheilu Great Again” - MT Blogit - Maaseudun Tulevaisuus
Edellinen Seuraava

"Make raviurheilu Great Again”

"Suomen Hippos ei voi elvyttää lainarahalla niin kuin valtio tekee, vaan Hippoksen on tehtävä säästöjä ja leikkauksia. On otettava sieltä missä otettavaa on ja leikattava sieltä missä leikattavaa on."
Elina Paavola
Pertti Mäkipää kirjoittaa vierasblogissaan näkemyksiään raviurheilun tulevaisuudesta.

Valtionvarainministeriö kertoi hiljattain kovat, pehmeät, lyhyen- ja pitkänaikavälin toimet Suomen työllisyyden nostamiseksi 75 prosenttiin. Nyt sitten vain päättäjien pitäisi vielä toteuttaa ne. Mutta mitä tällä asialla on tekemistä Suomen raviurheilun kanssa?

Suomen Hippos asetti pari vuotta sitten eri tulevaisuusryhmiä miettimään, miten raviurheilu saataisiin jälleen kestävälle pohjalle. Hippoksen asettamaa talousryhmää johti valtionvarainministeriön entinen, jo eläköitynyt kansliapäällikkö Erkki Virtanen, joten ryhmän keinot olivat varmasti pitkälle mietittyjä, pitkään kokemukseen perustuvia ja erittäin asiantuntevia tulevissa hevostalouden taloushaasteissa. Nyt sitten vain hippospäättäjien pitäisi vielä toteuttaa ne.

Tulevaisuusryhmän esitykset tehtiin siis jo ennen koronakriisiä, joten tilanne on nyt vielä paljon vakavampi, kun rahapelituottojen lasku arvioidaan tulevaisuudessa olevan vuositasolla noin 30 prosentin luokkaa. Tämä lähinnä pelihaittojen eston keinojen takia.

Molemmissa tapauksissa päättäjien päätöksiä ohjaa ideologiat ja tunteet ja näistä kumpikaan asia ei sovi järkevien päätöksien tekoon. Suomen Hippos ei voi elvyttää lainarahalla niin kuin valtio tekee, vaan Hippoksen on tehtävä säästöjä ja leikkauksia. On otettava sieltä missä otettavaa on ja leikattava sieltä missä leikattavaa on.

Jos näissä poliittisissa kompromisseissa kaikki saa mitä haluaa, niin silloin kukaan ei saa mitään. Ei ainakaan sen vertaa, että tulisi edes itse toimeen tai sitten koko laji.

Lisää uhkia Suomen hevostalouteen on tuonut Ruotsin kanssa yhteispooliin pelaaminen. Ruotsin kohteissa totovaihdot ovat Suomen ravien vaihtoihin verrattaessa vähintään 20 kertaiset, joskus jopa satakertaiset. Tämä on tienkin petsareille hyvä asia, mutta voi tuoda vaikeuksia Hippoksen perustella poliittisille tahoille eri syitä nykyisen kokoisen raviurheilun ylläpitämiseen Suomessa. Eli syksyn arpajaislakiuudistuksessa tuo hevostalouden osuus 4 prosenttia voi olla vaakalaudalla, kun kotimaan vaihdot, siis totopelien tuotot ovat pudonneet todella paljon.

Veikkaus toimii juuri niin kuin sen pitääkin toimia, eli kerätä mahdollisimman paljon rahapelituottoja eri ministeriöiden jaettavaksi, sekä myös täyttääkseen poliitikkojen sille asettamat tulostavoitteet. Veikkaukselle ei ole asetettu valtion taholta muuta tehtävää kuin rahan keruu. Monopolimallissa tuet jakavat ja niistä päätökset tekevät eri ministeriöt ja poliittiset tahot.

Veikkaus on erittäin hyvin hoidettu peliyhtiö ja pärjäsi varmasti myös lisenssimallissa muille kilpaileville peliyrityksille. Rahapelien kilpailun vapauttaminen myös Suomessa, kaikkien muiden EU maiden tapaan, ei siis ainakaan johdu Veikkauksen kilpailukyvyn puutteesta.

Lisenssimallissa Valtion tulot rahapelistä hyvin todennäköisesti kasvaisivat, vaikka ”kasinosuomeen” pitäisikin laatia uudet kansainvälisesti hyväksytyt rahapelilait pelihaittojen estämiseksi. Myös ulkomaisten nettipelejä tarjoavien yritysten toiminta voitaisiin kieltää Suomessa kilpailulla pelimarkkinalla jos niillä ei lisenssejä Suomeen olisi. Nyt monopolimallissa tätä ei voida tehdä EU:n kilpailulakien takia.

Kyllä aluepolitiikka kuuluu talouspolitiikan yhdeksi välineeksi, mutta tämä asia kuuluu valtion tehtäviin, ei minkään yksittäisen yhteisön agendalle. Ei varsinkaan silloin, jos pelkona on koko toiminnan surkastuminen.

Pääministeri Sanna Marin (sos.dem.) kutsui linjapuheessaan kaikki työntekijäjärjestöt mukaan työllisyystalkoisiin. Tämä taisi olla hyvin tarkoituksellinen lause. On aika outoa, että hän unohti vallan työnantajajärjestöt näistä talkoista.

Toivonkin nyt hartaasti, että koko ravikenttä ottaa osaa tähän ”sopeutuskeskusteluun” ja ravimedia tekee haastatteluja mahdollisimman laajalla pohjalla erilaisista mielipiteistä ja keinoista saada Suomen raviurheilu jälleen kuntoon.

Kirjoittaja Pertti Mäkipää on raviurheilun pitkäaikainen harrastaja Raaseporista.

Edellinen Seuraava