Lähtekää ulkomaille töihin

"Yksikään haastatelluista ei ole katunut lähtöään ulkomaille töihin, vaan ovat ykskantaan todenneet, että aika ulkomailla on antanut todella paljon elämälle."
Jaana Kankaanpää
"Jotkin haastatelluista ovat työskennelleet usealla eri mantereella usean vuoden, ja näin ollen tietävät kuinka sikäläisessä yhteiskunnassa asiat tulee hoitaa. Ei varmaankaan hullumpi etu hakiessa joskus tulevaisuudessa ihan muidenkin alojen töitä", arvioi Kaj Närhinen blogissaan

Martti Ala-Seppälä kirjoitti kesällä kolumnissaan, kuinka tärkeätä nuorelle raviammattilaiselle on hankkia kansainvälistä työkokemusta ravialalta. Allekirjoitan Martin väitteen täysin, mutta ajattelin lähestyä asiaa vähän toisesta näkökulmasta. Olen kesän aikana saanut kirjoittaa kesätoimittajana juttusarjaa suomalaisista raviammattilaisista Ruotsissa. Osalla työkeikka kestää ehkä vuoden, kun taas toisilla lähestyy jo kymmenen työvuotta ulkomailla. Haasteltavilla on luonnollisesti hyvin eri tausta: osa on lukenut jonkin ammatin ennen ulkomaille lähtöään, osa on lähtenyt suoraan saatuaan ylioppilastodistuksen käteensä. Kaikkia haasteltavia yhdistää luonnollisesti rakkaus hevosiin ja raviurheiluun, mutta myös halu kokea jotakin uutta elämässään.

Kirjoitukseni pointtina ei ole se, että meistä jokaisen pitäisi lähteä ulkomaille töihin, tai haaveilla toisenlaisesta elämäntyylistä. Lähinnä haluan nostaa esiin tärkeän yksityiskohdan, että lähes jokaisen haasteltavan taustalta löytyy hieno henkinen kasvutarina ihmisenä. Yksikään haastatelluista ei ole katunut lähtöään ulkomaille töihin, vaan ovat ykskantaan todenneet, että aika ulkomailla on antanut todella paljon elämälle. Useimmat ovat kasvaneet henkisesti paljon, kun on ollut poissa tutusta ja turvallisesta kotiympäristöstä.

Itse olen kohta asunut kahdeksisen vuotta Ruotsissa. Eihän ruotsalainen- ja suomalainen yhteiskunta eroa kovinkaan paljoa toisistaan. On kuitenkin aika suuri muutos siirtää ihan tavallisen arjen pyörittäminen alle kouluikäisten lasten kanssa toiseen maahan. Moni arkipäiväinen asia kuten vaikkapa ruotsalainen pankkitili palkanmaksua varten on hoidettava kuntoon tai vaikkapa lasten päivähoitopaikkojen järjestäminen. Näin jälkikäteen ajateltuna huomaa, että sitä kasvoi ihmisenä, kun ei ollut oikein muuta mahdollisuutta kuin hoitaa asiat kuntoon. Minun ja lasten sopeutumista Ruotsiin edesauttoi luonnollisesti se, että minulla oli ruotsin kieli kohtuullisesti hallussa jo muuttaessamme tänne, joten ihan ummikkona emme tänne lähteneet.

Ulkomailla vietetyt vuodet eivät ole yhteiskunnan kannalta ehkä sitä kaikkien tehokkainta kehitystä. Useasti saa lukea uutisista, että nuorten on tärkeätä valmistua ammattiin nopeasti ja päästä sisään työelämään. Mutta jos ei vielä tiedä mitä haluaa tehdä tulevaisuudessa, on ehkä parempi miettiä asiaa vuosi tai kaksi. Jos valitsee viettää tämän ajanjakson ulkomailla työskennellen, on minusta tehnyt hyvän valinnan tulevaisuuttaan varten. Ei kaikista 20-vuotiaista hevosenhoitajista tule luonnollisesti ammattivalmentajia tai lainaohjastajia. Vieraassa kulttuurissa vietetty aika antaa hyviä eväitä tulevaisuuden työelämää varten. Kansainvälistyvässä työelämässä ei ole haitaksi, että yhtä tai useampaa vierasta kieltä sujuvasti. Kielitaidon lisäksi ei pidä koskaan aliarvioida ulkomaisen kontaktiverkoston etuja. Jotkin haastatelluista ovat työskennelleet usealla eri mantereella usean vuoden, ja näin ollen tietävät kuinka sikäläisessä yhteiskunnassa asiat tulee hoitaa. Ei varmaankaan hullumpi etu hakiessa joskus tulevaisuudessa ihan muidenkin alojen töitä?

Ja lopuksi on hyvä muistaa myös asioiden käänteinen puoli. Oltuasi poissa Suomesta jonkin aikaa tutuista ympyröistä, saattaa huomata, etteivät ne asiat niin hullusti aiemmin olleet. Ainahan ei ruoho ole vihreämpää aidan toisella puolella. Arvokasta elämänkokemusta sekin, ja jotka ette ole vielä uskaltaneet toteuttaa haavettanne ulkomaan työkomennuksesta, uskaltakaa ottaa ratkaiseva askel. Takaisin pääsee aina, ja hyvin todennäköisesti montaa kokemusta rikkaampana. Tämän sanon kokemuksen syvällä rinta äänellä.