Näin ruotsalainen raviurheilu jakaa 50 miljoonaa

Anu Leppänen
Kaj Närhinen avaa blogissaan, miten 50 miljoonan kruunun korotus palkintorahoihin jakautuu Ruotsin raveissa.

Vuodeksi 2020 Ruotsin raviurheilun keskusjärjestö joutui leikkaamaan palkintoja 50 miljoonalla kruunulla. Leikkaukset kohdistettiin enimmäkseen ”eliittiin”, V75-lähtöjen ykköspalkintoja laskettiin vähintään 10 000 kruunulla ja kolmevuotislähtöjen ykköspalkinnoista nipistettiin saman suuruinen summa pois.

Ei luonnollisesti mikään positiivinen asia ruotsalaiselle raviurheilulle, mutta palkintorahojen laskulla tai nostamisella on yleensä enemmän psykologista- kuin käytännön merkitystä. Toki tiedän tehtyäni aikanaan Pro Gradu -tutkielmani palkintorahojen taloudellisesta merkityksestä Etelä-Savon maakunnalle, että alueelle tulevat palkintorahat aiheuttavat positiivisen kerrannaisvaikutuksen alueen elinkeinoelämälle.

Palkintojen laskusta huolimatta on kuluvana vuonna ollut täydempiä lähtöjä, lisenssien määrä on noussut hienoisesti ja astutusluvut vaikuttavat nousseen jopa edellisvuoden tasolle. Joten katastrofitilasta ei ruotsalaisessa raviurheilussa tarvitse kuitenkaan puhua, ja palkintoja maksetaan tänäkin vuonna noin 850 miljoonaa kruunua.

Arvio raviurheilun tilasta on usein kiinni haastateltavan näkökulmasta ja lähtökohdista. Kysyessä ruotsalaiselta alan aktiivilta ruotsalaisen raviurheilun palkintotasosta, saa usein vastaukseksi palkintotason olevan liian alhainen. Kysyttäessä suomalaiselta raviharrastajalta, joka on kilpailumatkalla Ruotsissa, ovat palkintorahat sekä puitteet omaa luokkaansa. Samansuuntaisen vastauksen saa muuten ruotsalaiselta harrastajalta kysyttäessä palkintorahoista, jos tämä on Ranskassa kilpailemassa...

Kuinka raviurheilussa maksettava palkintopotti tulisi jakaa? Se on useimmiten aihe, josta ei päästä yhteisymmärrykseen ravimaasta riippumatta.

Ensi vuodeksi palkintoja nostetaan 50 miljoonalla kruunulla. ST päätti jakaa ”pois ottamansa” ja nyt siis palauttamansa 50 miljoonaa hieman eri tavalla kuin ne olivat 2019.

Ensi vuodeksi V75-lähdöissä nostetaan palkintoskaalaa kahdeksannesta kolmanteen sijaan. Tavallisissa lähdöissä viimeinen rahasija on ensi vuonna aina 2 000 kruunua. Tämän lisäksi lisätään yksi 50 000 kruunun lähtö yhdelle V86express-radoista talvikaudella. 34 lauantai-illan raveissa ajetaan ensi vuonna lähtö amatöörivalmentajien hevosille 35 000 kruunun ykkösellä. Kaikissa lounasraveissa on vähintään kahdeksan lähtöä vuoden ympäri. Toisin sanoen kaiken tyyppiset aktiivit hyötyvät palkintojen korotuksista.

ST:n osa ei ole kuitenkaan kadehdittava, kauaa ei tarvinnut odottaa eri intressitahojen kannanottoja ST:n julkistettua palkinnonkorotukset vuodelle 2021. Hevosenomistajien keskusjärjestön mukaan palkintoja olisi pitänyt korottaa vähintään tuplasti. Ammattivalmentajien puheenjohtaja peräänkuulutti, että palkintorahat olisi palautettu sinne mistä ne otettiin, ikäluokka- ja V75-lähdöistä. Useampi etujärjestö kyseenalaisti, etteivät saaneet riittävästi vaikuttaa päätöksentekoon.

Eri kannanotoista näkee, kuinka heterogeeninen ruotsalainen ravikenttä on. Toki raviurheilun eri etujärjestöjä on luonnollisesti kuunneltava päätöksentekoprosessin aikana. ST:n tehtävä keskusjärjestönä on kuitenkin luoda edellytykset sekä ammattimaisesti että harrastuspohjalta harjoitettavaan ravitoimintaan. Tässä ST on minusta ottanut askeleita oikeaan suuntaan viime vuosina esimerkiksi eliitille Premiechansningin tai harrastajille Breddloppettien muodossa, ja ensi vuoden palkintokehitys on selkeä jatkumo kehitykselle.

Lopuksi voi pohtia myös vaihtoehtoa, että kaikkia rahoja ei olisi laitettu pelkästään palkintorahoihin, vaan olisi esimerkiksi ohjattu rahoja suoraan kilpailijoiden olosuhteiden parantamiseen. Tätä vaihtoehtoa suositteli osa eturivin valmentajista. Ei hullumpi ajatus, mutta poliittisesti tulenarka.