Raviurheilun pariin uusia polkuja pitkin

"Mitä sanotte peleistä, jossa pelaaja kalenterivuosittain pyörittäisi isoa valmennustallia tai saisi ohjastaa Face Time Bourbonilla Vincennesin loppusuoraa?" kirjoittaa Kaj Närhinen.

Koronavuoden aikana ihmiset iästä riippumatta ovat oppineet käyttämään eri digitaalisia sovelluksia tehokkaammin kuin ennen. Kliseenomaisesti hoettu hokema ”yhteiskunta ei tule olemaan samanlainen pandemian loputtua”, pitänee paikkaansa ainakin osaltaan.

Jo ennen koronan aiheuttamia rajoituksia yhteiskuntaan, olin miettinyt usein, kuinka raviurheilu voisi hyödyntää digitaalisia sovelluksia houkutellakseen aivan uusia asiakasryhmiä minulle tärkeän lajin pariin. Korona-aika ei ainakaan ole vähentänyt tämänkaltaista ajatuksen juoksua.

Ja tiedostan luonnollisesti, että hevonen itsessään on usein tarpeeksi koukuttava asia jäädä kiinni raviurheiluun. Mutta eiväthän erilaiset tavat saada ihmisiä innostumaan hevosurheilun seuraamisesta ole keneltäkään pois.

Digitalisoituminen on käsitteenä laaja, jossa yhtenä suurena kokonaisuutena on luonnollisesti peruspalvelutason parantaminen. Raviurheilun puolella tämä tarkoittaa esimerkisi digitaalisten pääsylippujen tai raviratakohtaisten mobiilisovellusten ottamista käyttöön. Suomalaisessa raviurheilussa ollaankin tässä hieman edellä Ruotsia. Nämä asiat ovat nykyään perusasioita asiakaspalvelussa, ja Ruotsissakin ravipäättäjät ovat heränneet digitalisoitumisen tärkeyteen.

Nämä edellä mainitut digitaliset sovellukset ovat useimmiten tarkoitettu niille, jotka ovat jo jollakin tapaa tietoisia raviurheilusta. Jos ajatellaan niin sanotusti laatikon ulkopuolelta, mitä sanoisitte raviurheiluun liittyvistä peleistä? Käännettäessä katse jalkapallon puolelle, on klassisella FIFA-pelillä oma vankka kannattajakuntansa. Klassisten urheilupelien rinnalle ovat kuitenkin nousseet erilaiset manageripelit, jossa pelaajan tehtävänä on toimia jonkin joukkueen managerina ja saada aikaiseksi paras mahdollinen sijoitus sarjataulukossa. Voisiko tällaiset pelisovellukset toimia raviurheiluun liittyvinä?

Ennen kuin tuomitsette ajatukseni haihatteluna, on hyvä muistaa, miltä yhteiskunta nykyään näyttää. Pelaaminen eri sovellusten avulla ei tule vähenemään, ja suuret televisiokanavat seuraavat e-urheilua, kuten mitä tahansa muuta urheilua. Joten ei siis lainkaan poissuljettu vaihtoehto siirtää raviurheilu digitaaliseen pelimaailmaan.

Raviurheilun siirtämisellä verkkoon en tietenkään tarkoita, että meidän olisi hylättävä ajatus raviurheilun fyysisestä ulottuvuudesta. Kumpikaan asioista ei sulje pois toista. Luulen kuitenkin nuoremman sukupolven saavan silmänsä auki eri tavalla raviurheilusta urheiluna, jos meillä olisi tuote, joka puhuttelisi heitä. Mitä sanotte peleistä, jossa pelaaja kalenterivuosittain pyörittäisi isoa valmennustallia tai saisi ohjastaa Face Time Bourbonilla Vincennesin loppusuoraa? Luonnollisesti menestykseen vaikuttaisi esimerkiksi valmennus, ruokinta ja pelaajan ajosuoritus. Ja ajatella jos tällaisesta pelistä saisi aikaan maailmanlaajuisen version?

Tiedän, että pelien kehittäminen ja päivittäminen on kallista, mutta sekä Suomessa ja Ruotsissa peliteollisuus on maailman huippua. Eli tekijöitä olisi, mutta rahoittaja pitäisi jostakin saada. Se onkin luonnollisesti hankalampaa.

Olen vahvasti sitä mieltä, että raviurheilun keskusjärjestöillä maasta riippumatta olisi oiva sauma hankkia uusia asiakkaita raviurheilun pariin tietokonepelin kautta.

Ja uskallan myös väittää, että raviurheilusta tulisi yhteiskunnallisesti hyväksyttävämpää, jos ihmisille voisi realististen pelien kautta näyttää, kuinka keskeinen asia hevosen hyvinvointi on ravikilpailussa menestymiseen. Toki kynnys vierailulle oikealle tallille on matalampi, jos tiedät virtuaalimaailman kautta pääpiirteittäin mitä tallilla päivittäin tapahtuu.