Otetaanko mukaan hevosia ilmoittautumisajan jälkeen? Vai annettaisiinko kuitenkin olla?

Ruotsin ja Suomen avoimen ilmoittautumisjärjestelmien välillä on yksi perustavaa laatua oleva ero. Se johtuu osin jo ihan kulttuurisesta erosta, kirjoittaa Kaj Närhinen.

Suomalaisessa raviurheilussa on kokeiltu avointa ilmoittautumisjärjestelmää syksyn aikana. Kokemukset vaikuttavat olevan pääsääntöisesti myönteisiä niin keskusjärjestön kuin aktiivien suunnalta.

Ruotsissa avointa ilmoittautumista on käytetty vuoden 2015 lopulta. Ruotsissa sen avaamista perusteltiin avoimuuden lisäämisellä sekä lisäarvon tuomisella omistajille. Kaikki seikat millä voidaan luoda lisäarvoa hevosen omistajille ovat tervetulleita.

Ruotsalaisen ja nyt koekäytössä olevan suomalaisen avoimen ilmoittautumisjärjestelmän välillä on yksi perustavaa laatua oleva ero. Se johtuu osin jo ihan kulttuurisesta erosta.

Siinä missä Suomessa saa ottaa hevosia mukaan vajaisiin sarjoihin ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen, Ruotsissa ei oteta lisää hevosia edes koelähtöihin. Hevosia ei saa Ruotsissa myöskään poistaa enää ilmoittautumisajan umpeuduttua. Kuulostaa suomalaisen korvaan ehkä hieman byrokraattiselle.

Toki maassa maan tavalla, mutta mielestäni ruotsalainen ilmoittautumissysteemi on kuitenkin oikeudenmukaisempi. Mikäli haluat olla mukana lähdössä, ilmoittaudu ajoissa. Jos et halua, ota hevosesi pois listoilta ennen ilmoittautumisajan sulkeutumista. Toki tiedostan, että suurempi hevosmäärä Ruotsissa auttaa näin joustamattoman järjestelmän toimivuutta.

Ymmärrän Suomen Hippoksen kilpailupäällikkö Tuomo Pekosen kommentin, että ajetaan mieluummin lähtö soittelemalla vajaaseen sarjaan hevosia sen sijaan, että kilpailumahdollisuus jäisi toteutumatta. Toisaalta, jos sarjaan on alun perin ilmoitettu huonosti, ei sille ole ollut kysyntää valmentajien parissa. Reilu peli kaikille, mikäli ei otettaisi hevosia mukaan vajaisiin lähtöihin. Niillä hevosilla, jotka ovat ilmoittautumislistalla, on valmentaja ilmaissut haluttavan osallistua juuri siihen lähtöön.

Mikäli avoin ilmoittautumisjärjestelmä otetaan kokeilun jälkeen pysyvästi käyttöön Suomessa, toivoisin järjestelmään lisättävän muutaman asian. Ruotsalaisessa järjestelmässä ilmoittautumislistat näkyvät ilman sisäänkirjautumista. Se helpottaa paljon omistajan tilannetta. Sen lisäksi Ruotsissa useampaan sarjaan ilmoitetut hevoset näkyvät kaikissa sarjoissa. Hevosten näkyessä kaikissa sarjoissa ei valmentajalle tule yllätystä, jos oman hevosen edelle ilmaantuu yhtäkkiä useampi hevonen, jotka oli ensisijaisesti ilmoitettu toiseen sarjaan.

Lähtörataehto olisi myös suotava tuoda suomalaiseen ilmoittautumisjärjestelmään. Eli rastia maksimissaan neljä lähtörataa, miltä et halua startata. Tällöin ei pakoteta ketään starttaamaan heikoimmilta lähtöradoilta. Näin vältyttäisiin ainakin osittain keskustelulta hevosten huonosta arpaonnesta.

Ruotsissa avointa ilmoittautumisjärjestelmää EI käytetä V75- ja V86-lähdöissä. Syynä tähän on täysien kohdelähtöjen saaminen viikon tärkeimpiin pelilähtöihin. Se on ymmärrettävä peruste, kun V75- ja V86-pelin muodostavat suurimman osan ravien pelituotoista.

Kuinka Suomessa kannattaisi toimia lauantairavien osalta, on oma kysymyksensä. Mielestäni avoimuus ja yhdenvertaisuus puoltavat avointa ilmoittautumisjärjestelmää ainakin arkiraveissa.

Järjestelmän on kuitenkin oltava yhdenvertainen kaikille ja toiminnan oltava avointa. Näin vältytään nykypäivänä niin suosituilta salaliittoteorioilta.

Kaj Närhinen on MT Ravinetin avustaja.