Metsään juoksemaan ja heittämään kiviä

Penkkiurheilijan painajainen on toteutunut.
Pekka Fali
Penkkiurheilija joutuu viemään harrastuksensa ulkoilmaan.

Mitäs nyt tehdään? Televisiosta ei tule urheilua! Kaikki on poissa, Valioliiga, Champions Liiga ja kotimaiset palloilusarjat. Voisin katsoa jopa NHL:ää, jos edes se pyörisi.

Jalkapallon EM-kisojen siirtyminen on tietysti megaluokan pettymys. Mutta peruuntunut on myös neljä muuta juhla­päivää. Suomen harjoitusmaaottelut kisoja varten.

Urheilu tosiaan on tauolla. Historian luotettavimman urheilu-­uutisten lähteen Ylen Teksti-TV:n tarjonta on mitätöntä. Keskiviikkona raportoitiin ainoastaan tartunnoista ja peruutuksista. Yksi uutinen oli sentään kreikkalaisen keihäänheittäjän doping-tuomiosta.

Urheilun tärkeydestä televisiolle kertoo Ylen kakkos­kanavan ratkaisu. Lauantaina siellä pyörii Urheilustudion nostalgia­viikonloppu. Ohjelmassa näytetään kansakuntaa sykähdyttäneitä talviurheiluhetkiä. Lähetyksen kesto: 7,5 tuntia!

Suomenmestaruudet jäävät tältä keväältä pääosin jakamatta. Ainakin koripallon, lentopallon, käsipallon, salibandyn, futsalin ja jääkiekon pelit on keskeytetty.

Jääpallon suomenmestaruudesta sentään pelattiin viikko sitten. Akilles voitti ansaitusti. Ottelu näkyi televisiosta, ja yksikin kaveri oli jalkapallon puutteessaan niin epätoivoinen, että katsoi sen.

Jääpallossa finaali on yksi harvoja lajin tilipäiviä. Akilles sai vuosien odotuksen jälkeen finaalin kotikentälleen ja odotti ainakin 4 000:ta katsojaa. Tyhjien katsomoiden hinta oli lähes 100 000 euroa, kausibudjetin kokoluokkaa.

Voitonriemua ei peruttu. Some kertoi kannattajien kokoontuneen katsomaan peliä Porvoon terasseille.

Muillakin pienillä lajeilla jää kauden isot rahat saamatta. Ne voivat olla vielä tukalammassa tilanteessa kuin jääpallo, sillä pelaajille pitää maksaa palkkaa. Näiden lajien edustajat toivovat valtiolta apua.

Koronakaranteenin ohjeet joukkueurheilusta olivat pitkään epäselvät. Alkuvaiheen tiedotteessa sosiaali- ja terveys­ministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi, ettei itse menisi lätkätreeneihin, mutta kaukalopalloa ulkona hän voisi pelata. Sitten keskiviikkona urheiluministeri Hanna Kososen linjasi seuroille, että sisäurheilu seis.

Suurin osa urheilupaikoista sulkikin viikon mittaan. Mutta ainakin yksi taitaa olla auki, nimittäin jalkapallojoukkueeni futsalsali. Auki pitäminen on omistajalle kätevää, sillä vakiovuoroista voi laskuttaa, vaikka kukaan ei kävisi.

Viikolla joukkueessa käytiin kuumeista pohdintaa, voidaanko perjantaina pelata. Yksi ehdotus oli, että pidetään metrin väli muihin pelaajiin ja käytetään käsineitä. Taitaa kuitenkin jäädä sekin väliin keskiviikon ohjeiden perusteella.

Lenkkeilyä sentään ei ole kielletty. Nyt tuli ainutlaatuinen sauma kohottaa kuntoa erityisen korkealle, sillä jalkapallokausi alkanee vasta kesäkuussa. Kaksi ja puoli kuukautta aikaa treenata.

Isäni olisi antanut tässä tilanteessa ohjeen: metsään juoksemaan ja heittämään kiviä.