Urheilu palailee pätkittäin ja hyvin erilaisena kuin ennen - MT Blogit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Edellinen

Urheilu palailee pätkittäin ja hyvin erilaisena kuin ennen

Yleisön puuttuminen urheilukatsomoista voi muuttaa televisiolähetyksiä. Huomio voi kiinnittyä tiukasti urheilijaan.

Pitkästä aikaa tein viime viikolla urheilujuttua. Tutkailin, miten kesäkausi on parin viikon päästä alkamassa. Aika pian selvisi, että normaalia ei ole oikeastaan mikään. Alkamaan pääsevät vain pesä- ja jalkapallosarjat, ja nekin joutuvat rajoittamaan yleisöä. Kevättalvella tauolle jääneet on sarjakaudet on peruttu pysyvästi.

Soitin Joensuuhun pesäpalloilija Johanna Myyryläiselle. Hän kertoi, miten tunnelma oli pitkään sellainen, että koko kesänä ei pelata lainkaan. Vieläkin epävarmuus vaanii.

Muistan hyvin saman kärsimättömyyden kauden alkua odottaessa. Viimeiset viikot olivat pitkät, mutta nyt epävarmuutta jatkui kuukausikaupalla.

Toivon todella, että pesäpallo nousee lautasen ylle kesäkuun 12. päivä, kun Joensuun Maila kohtaa Kirittäret Jyväskylästä.

Itsekin odotan kesäkuussa alkavaa jalkapallokautta. Tosin eri syistä kuin uran huipulla huhkiva Myyryläinen. 44-vuotiaana jokainen kausi voi olla viimeinen ja vuoden odotus olisi musertava.

Tosin minulle pitkä valmistautumiskausi sopii hyvin. Kerrankin peruskuntokausi on ollut riittävän pitkä.

Juttu julkaistaan perjantaina. Siellä lisää aiheesta ja Myyryläisen ajatuksista.

Tämän kesän isojen kisojen peruutukset vaikuttavat tuleviin vuosiin. Eri lajien kisat eivät voi mennä päällekkäin, ja jalkapalloa sekä olympialaisia väistävät kaikki lajit.

Monessa kaupungissa tämän vuoden kisojen valmistelut ovat niin pitkällä, että ne eivät suostu luopumaan omistaan. Niinpä kisoista voi tulla ruuhkaa.

Esimerkiksi pikkulaji jääpallossa MM-kisat siirrettiin nyt maaliskuusta lokakuuhun. Pelipaikkakunta on Irkutsk, 6 000 kilometriä Pietarista Siperiaan. Tällä hetkellä vuoden 2021 MM-kisat ovat kalenterissa ensi huhtikuussa. Kaupunki on ­Syktyvkar, 1 500 kilometriä Pietarista itään.

Mahtaako kiinnostaa ruotsalaisia matkustaa itään kahdesti samana talvena? Ja veikkaan, että Venäjälle matkustaminen voi olla vaikeaa ylipäätään, ainakin lokakuussa, jos ei huhtikuussakin.

Jääpallon MM-kisat ovat iso juttu venäläiskaupungeille. Laji on iso itänaapurissa.

Irkutskiin on juuri valmistunut 6 000 katsojan ja sadan miljoonan euron jääpallohalli. Presidentti Putinilla oli sormet pelissä, ruotsalainen urheilutalouslehti Idrottens affär kirjoittaa.

Hassua on, että vielä nyt kesäkuun kynnyksellä pelataan Keski-Euroopan jalkapallosarjoja. Ja NHL:n pudotuspelit ovat vasta alkamassa.

Katsoin välähdyksen Bundesliigan ottelusta. Katsomojen tyhjyys näytti hassulta, mutta kaikkein eniten häiritsi äänimaailman muutos.

Koripalloliiga NBA:n huomio on, että ilman katsojia pelejä ei tarvitse pelata suurilla areenoilla. Jos korista pelataan salissa, joka voidaan virittää täysin tv:n ja kameroiden ehdoilla, haluan nähdä lähetyksen.

Myös jalkapallon lähetykset voivat muuttua, kun kamerat voi sijoittaa miten vain ja huomio keskittyy tyhjien katsomoiden välttelyssä lähemmäs peliä.

Jos en mahdu 500 katsojan joukkoon katsomossa, voi kesällä olla kiinnostavia televisiolähetyksiä.

Edellinen